Steun voor vier historische initiatieven

Vier projecten die de geschiedenis van Nijmegen laten zien krijgen een bijdrage van de gemeente. Het gaat om de openstelling van de rivierkazemat op het eiland Veur-Lent, een film over de kaaisjouwers, de openstelling van de grafkelder van de familie Goris in de St. Stevenskerk en de openstelling van de torens in het Kronenburgerpark.

De vier initiatieven krijgen maximaal 3000 euro uit het budget Verleden Verbeeld van de gemeente.De subsidieregeling Verleden Verbeeld voor particuliere initiatieven is bestemd voor initiatieven die het verleden van Nijmegen als onderwerp hebben. Dit jaar besliste een jury onder leiding van Dolly Verhoeven dat verschillende particuliere projecten gesteund worden.

Kazemat
De openstelling van de oostelijk kazemat op het nieuwe eiland Veur-Lent zorgt er voor dat het verhaal van deze kazemat meer bekendheid krijgt. Het gebouw is nu niet toegankelijk omdat de ingang zich op 2,5 m hoogte bevindt. Het is een van de drie kazematten op de noordoever van de Waal die vlak voor de oorlog zijn gebouwd door de Nederlandse regering.

Kaaisjouwers
De film over de kaaisjouwers wordt een documentaire waarin de nazaten van de kaaisjouwers worden geïnterviewd, afgewisseld met historisch filmfragmenten. Het is een aanvulling op het boek ‘De kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’ van Frank Antonie van Alphen.

Grafkelder
De bijdrage voor de openstelling van de grafkelder van de familie Goris is bedoeld om de grafkelder beter toegankelijk te maken. De 17e eeuwse grafkelder is na de oorlog als opslagruimte gebruikt voor de stoffelijke resten uit de graven in de kerk. De kerk was tijdens het bombardement op 22 februari 1944 nagenoeg verwoest. Door de openstelling van de grafkelder wordt op een bijzondere manier een deel van de geschiedenis van de Stevenskerk verteld. Tenslotte krijgt de openstelling van de verschillende torens in het Kronenburgerpark ook een bijdrage. Door deze toegankelijk te maken, krijgt iedereen de kans om deze torens, deel van de vestingwerken van Nijmegen, te bezoeken.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.