Stereotyperingen en vooroordelen thema van Dito!’s Roze Week

Komende maandag, 30 mei, gaat alweer de achtste Roze Week van Homojongerenorganisatie Dito! van start. Van 30 mei tot 4 juni zijn de Radboud Universiteit en de HAN Nijmegen in roze en in de regenboogkleuren gehuld. Met deze vrolijke versieringen, maar ook door de verschillende activiteiten, zal de zichtbaarheid en hopelijk daarmee ook de acceptatie van seksuele diversiteit onder studenten en medewerkers toenemen. Dit jaar is het thema van de Roze Week ‘Think Pink, Facts or Fables?’, waarmee Dito! studenten wil motiveren om na te denken over de vooroordelen die er, vaak onbewust, nog veel heersen. Kloppen die wel allemaal?

Ante Joosten, voorzitter van Homojongerenorganisatie Dito!, vindt het belangrijk dat ook dit jaar de Roze Week op de Campus weer plaatsvindt. “Dit jaar is het thema ‘Think Pink, Facts or Fables?’. Met dit thema willen we de vooroordelen die rondom het gaywereldje hangen aan de kaak stellen en de studenten wijzen op de (soms schokkende) feiten die – helaas- bestaan betreffende LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders).” Om deze vooroordelen te benoemen, en de harde feiten te openbaren, heeft Dito! een bijzondere actie bedacht.

“Op de campus zullen posters verspreid worden met leuzen zoals: ‘In een homoseksuele relatie is er altijd een mannetje en een vrouwtje’ en ’29 % vindt het vervelend om les te hebben van een homoseksuele docent’. Met deze ‘Facts or Fables?’ campagne hopen wij de studenten stof tot nadenken te geven en hopelijk leidt het ook tot positieve verandering.”, aldus Ante Joosten.

Maar er zullen tijdens deze week niet alleen posters te zien zijn. Er is ook veel te doen! Zo is er een interessante thema-avond over gender diversiteit en seksuele diversiteit. Daarnaast is er een pubcollege, dat in een informele sfeer verschillende facetten van seksuele diversiteit vanuit een wetenschappelijke invalshoek benadert. Ook kan er flink gefeest worden die week, want seksuele diversiteit moet je vieren. Dit gebeurt met een groot feest in samenwerking met studenten-roeivereniging Phocas, en ook een Roze Cantus met Carolus Magnus zal niet ontbreken.

En omdat er in de sportwereld ook nog veel te verbeteren valt qua diversiteit, is er ook een bossabalworkshop met de Nijmeegse studenten Bossabal vereniging. Dit alles vind echter pas plaats na de opening maandag 30 mei. Om 12:30 uur zal op de RU (Erasmusplein) de Roze Week geopend worden door niemand minder dan Nijmeegse Annie. Vanaf 14:00 uur zal de opening verder gaan op de HAN (Kapittelweg 35). Gratis roze suikerspinnen zullen ook niet ontbreken.

Meer informatie over Dito! of de Roze Week is te vinden op onze website of Facebook. Twitter tijdens de Roze Week ook gerust mee onder #rozeweek.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.