Steenkool, NEC-shirt of kinderschoentje in tijdcapsule?

Nijmegenaren hebben afgelopen weken allerlei tips gegeven voor de voorwerpen die in een tijdcapsule naar de toekomst worden gestuurd. Tot 6 maart kan iedereen via www.nijmegen.nl/tijdcapsule stemmen om de favoriete top-5 te bepalen. Deze vijf voorwerpen worden samen met de keuze van een vakjury en een kindertekening op 11 maart ingemetseld in een nieuwe pijler van de Verlengde Waalbrug.

Nijmegen heeft als oudste stad van Nederland veel aandacht voor historie en archeologie. Geregeld worden bij graafwerk bijzondere vondsten gedaan uit vervlogen tijden. Maar ook bouwt Nijmegen aan de toekomst. Vooral rondom de Waal verandert de stad op bijzondere wijze met de nieuwe stadsbrug De Oversteek, het nieuwe stadsdeel Waalsprong, en de dijkteruglegging bij Lent als onderdeel van het landelijke programma ‘Ruimte voor de Rivier’.

Om deze historische bouwprojecten op een ludieke manier kracht bij te zetten, wordt een tijdcapsule ingemetseld in een pijler van de Verlengde Waalbrug die in aanbouw is. Over misschien wel 100 jaar of meer zou de capsule gevonden kunnen worden door nieuwe generaties. De voorwerpen in de tijdcapsule geven een beeld van het leven in Nijmegen anno 2014. Zoals wethouder Jan van der Meer het noemt: “We laten met omgekeerde archeologie zien in welke tijd Nijmegen rondom de Waal zo ingrijpend is veranderd”.

De lijst met ingediende voorwerpen is heel divers: foto’s van het veranderende Nijmegen rondom de Waal, een stuk steenkool, het Nimweegs woordenboek, een flesje Waalwater, een door Jan Jansen ontworpen kinderschoentje en veel meer. Op www.nijmegen.nl en Gemeente Nijmegen op Facebook is meer informatie te vinden over de tijdcapsule en de tekenwedstrijd. Op de website staat ook het digitale stemformulier.

Uit alle tips en ideeën die Nijmegenaren hebben aangeleverd, kiezen zij samen komende weken via een digitaal stemformulier de top-5 van de stad. Deze voorwerpen krijgen een plaats in de tijdcapsule. Daarnaast kiest een vakjury drie voorwerpen en gaat De Gelderlander van 11 maart 2014 mee ‘back-to-the-future’. Voor schoolkinderen (9-12 jaar) is er een tekenwedstrijd om hun Nijmegen van nu in beeld te brengen voor hun toekomstige achter-achter-achter-kleinkinderen. De winnende tekening komt ook in de capsule. Op 11 maart wordt de exacte inhoud van de tijdcapsule bekend .

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.