Steden pleiten voor ruimte

De middelgrote steden, verenigd in het stedennetwerk G32, pleiten bij de vaste kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voor beleidsvrijheid voor gemeenten om de decentralisatie-opdrachten de komende jaren vorm te geven.

 De decentralisaties in het sociale domein gaan stap voor stap verder. Een recente belangrijke stap was de aanname van de Jeugdwet in de Tweede Kamer, maar nog veel stappen moeten volgen.

Voor de middelgrote steden, verenigd in het stedennetwerk G32, is dit reden om bij de Tweede Kamer en in het bijzonder de Vaste commissie voor Binnenlandse zaken een signaal af te geven.

Dat signaal, verwoord in een vandaag verzonden brief,  is “wij kunnen de zorg beter en goedkoper organiseren mits we daartoe de ruimte krijgen”.  De steden leggen in hun brief uit dat die wens nu (in de fase van wetgeving) belangrijk is maar ook in de uitvoeringsfase daarna, waarbij maatwerk het sleutelwoord is.

In de brief aan de Kamercommissie geven de steden  aan dat zij verantwoordelijkheid nemen voor de regionale samenwerking en roepen ze Kamerleden op  om de decentralisatie te blijven volgen met monitorinformatie over wat de gevolgen zijn voor de gebruikers van voorzieningen, maar ook door ter plekke te komen kijken in de wijken.

Hubert Bruls, voorzitter van de G32 en burgemeester van Nijmegen hoopt dat de kamerleden het signaal oppikken : “Lijnen zijn  bij gemeenten nu eenmaal korter dan bij het rijk. De gemeenten werken ruimhartig mee aan de opdrachten die op hen afkomen, maar hebben daarbij wel ruimte nodig om te handelen.”

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.