Statement burgemeesters jaarwisseling

De dagen rondom “Oud & Nieuw” worden door jong en oud aangegrepen om gezelligheid in en om huis te brengen. Feestverlichting, buurt- en familie- bijeenkomsten, kerstmarkten in diverse dorpen: het is allemaal bedoeld om een aangename en vredige start van het nieuwe jaar te maken. Wij, burgemeesters uit deze regio, willen onze inwoners vragen om mee te werken deze dagen zo prettig en veilig mogelijk voor iedereen te laten verlopen. Vuurwerk bijvoorbeeld draagt bij tot de feestvreugde, maar kan ook ontaarden in kattenkwaad en zelfs vandalisme. Soms met lichamelijk letsel tot gevolg.

Elk jaar schade

Elk jaar weer is er schade aan allerlei gemeentelijke en particuliere eigendommen zoals bushokjes, brievenbussen en verkeersborden. Toch altijd weer enkele duizenden euro’s per gemeente. En dat is schade die over het algemeen niet op de daders verhaald kan worden en dus betaald wordt met gemeenschapsgeld. Geld van ons allemaal dus. Samen met de politie en andere hulpdiensten treffen we in onze regio een aantal maatregelen om gevaar, schade en overlast tijdens de jaarwisseling te voorkomen. Maar hoezeer onze diensten ook hun best doen, ze kunnen niet overal zijn. Voor een goed verloop van de eindejaarsfeesten zijn we ook afhankelijk van de goede wil van onze inwoners.

Lastig vallen van hulpverleners

Schade is vervelend, maar nog erger is dat soms hulpverleners lastig gevallen worden bij het uitoefenen van hun werk. Waarom gooit men stenen naar politie en brandweerlieden en worden buschauffeurs bedreigd? Hoe kan het zijn dat ambulancepersoneel mensen die geholpen moeten worden niet kan helpen omdat omstanders zich ermee bemoeien? Wij vinden dat hulpverleners te allen tijde hun werk moeten kunnen doen. Hulpverleners die tijdens de uitoefening van hun werk toch worden lastig gevallen of bedreigd, zullen daar, mede op ons verzoek, altijd aangifte van doen bij de politie. En wij zullen er bij justitie ook op aandringen dat lastpakken met hun slechte gedrag niet ongestraft kunnen wegkomen!

Wij roepen dan ook iedereen op om van Oud & Nieuw geen verdrietige en ergerlijke gebeurtenis te maken, maar een feest voor iedereen.

De burgemeesters van team Tweestromenland: De heer C.F. van Eert, gemeente Beuningen
De heer L.J.E.M. van Riswijk, gemeente Druten De heer P. Mengde, gemeente Heumen

De heer H.W.C.W. Keereweer, gemeente Groesbeek/Millingen aan de Rijn De heer P.G.I. Wilbers, gemeente Ubbergen
De heer Th.A.M. Steenkamp, gemeente West Maas en Waal
De heer J.T.C.M. Verheijen, gemeente Wijchen

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.