Start campagne brandpreventie studentenhuizen.

Op 21 november 2013 start de Gemeente Nijmegen in samenwerking met politie en brandweer de campagne ENNUWEG. Deze campagne richt zich specifiek op studenten en is bedoeld om hen bewuster te maken van de risico’s op inbraak en brand in hun studentenhuis. Bij de ontwikkeling van de campagne waren ook studenten betrokken

Studenten hebben vaak niet het idee dat ze (verhoogde) risico’s lopen op inbraak of brand. Toch scoort 80% van de studentenhuizen slecht op brandveiligheid. Obstakels op de vluchtweg (te veel spullen in de gangen), ontbrekende of uitgeschakelde rookmelders en aan elkaar gekoppelde verlengsnoeren zijn  de grootste gebreken.

Daarnaast blijken studentenwoningen opvallend vaak het doelwit van inbraak. Ongeveer een zesde deel van alle woninginbraken in Nijmegen vindt plaats in studentenhuizen en in sommige wijken is dit zelfs een derde deel. In de periode van januari t/m september 2013 zijn er in totaal 139 aangiftes gedaan van een (poging tot) inbraak in Nijmeegse studentenhuizen. Studentenhuizen zijn voor inbrekers aantrekkelijk: in de kamers afzonderlijk valt meestal wel een laptop, Ipad, flatscreen of smartphone te halen en een inbreker komt gemakkelijk binnen vanwege verouderde sloten of openstaande ramen en deuren. Inbrekers bellen ook aan en doen zich voor als vriend(in) van een huisgenoot en worden dan nietsvermoedend binnengelaten. Bij grotere complexen glippen inbrekers binnen als er iemand via de voordeur naar buiten komt.

Natuurlijk kunnen studenten niet altijd zelf iets veranderen aan de fysieke kenmerken van hun woning, maar juist door kleine veranderingen kunnen ze de veiligheid sterk vergroten. De campagne geeft ook informatie waar studenten hun huisbaas op kunnen aanspreken, zoals het plaatsen van rookmelders. Daarnaast zijn gemeente, politie en brandweer ook bezig met plannen om de verhuurders van studentenhuizen te benaderen over de veiligheid.

Tijdens de campagne ENNUWEG worden 500 adressen in Nijmegen onaangekondigd bezocht door politie en brandweer. Zij voeren een quick-scan uit op inbraakrisico en brandveiligheid en markeren onveilige situaties met stickers.  In de 5 wijken waar inbraak het meest voorkomt, zijn extra veel bezoeken: Centrum, Galgenveld, Haterse Hei, Heijendaal en St. Anna. Studenten kunnen terecht op de website www.ennuweg.nl. Ze kunnen daar een testje doen over hun houding ten opzichte van het onderwerp en vinden er meer informatie (keiharde feiten) en tips. Op de page www.facebook.com/ennuweg wordt bericht over studentenhuizen waar het wél en waar het niet goed gaat. Er worden filmpjes, relevante informatie en tips geplaatst en meldingen gemaakt van inbraken en brand(incidenten) in Nijmeegse studentenhuizen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.