Stadsregiotaxi heet vanaf 1 september Avan

Vanaf 1 september 2016 heeft de Stadsregiotaxi een andere naam: Avan. Het aanvullend openbaar vervoer waarvoor gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen verantwoordelijk zijn, wordt gezamenlijk geregeld in een nieuwe organisatievorm. Voor klanten verandert er weinig.

Verschillende doelgroepen
Avan verzorgt vervoer voor mensen die niet zelfstandig met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen. Dit geldt voor mensen met een Wmo-vervoersvoorziening en vanaf 1 september voor het leerlingenvervoer in de gemeenten Arnhem, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. Later stromen ook voor andere gemeenten het leerlingenvervoer en andere doelgroepen in. Avan doet daarnaast dienst als openbaar vervoer op afroep naar plaatsen die geen eigen busverbinding (meer) hebben. Dit gebeurt in opdracht van de provincie Gelderland.

Toekomstbestendig
Afgelopen jaar zijn er vervoerstaken van het Rijk naar gemeenten overgedragen. Om die efficiënt en toekomstbestendig te organiseren, hebben de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen gekozen voor bundeling van de diverse vervoersvormen in één organisatie. De gemeenten vinden het belangrijk dat het openbaar vervoer toegankelijk is voor alle reizigers. Ook mensen die niet zelf met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen, moeten kunnen rekenen op aanvullend openbaar vervoer. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor de vaststelling of inwoners in aanmerking komen voor het aanvullend openbaar vervoer van Avan en onder welke voorwaarden.

Zelfde telefoonnummer
Voor de mensen die nu met de Stadsregiotaxi reizen verandert er niet veel. Zij bellen vanaf 1 september nog steeds met hetzelfde telefoonnummer om een rit te reserveren. Daarnaast komt er een gebruiksvriendelijke website voor het plannen van een rit. Eind augustus krijgen zij een informatiepakket thuisgestuurd, met daarin een nieuwe vervoerspas en een antwoord op de belangrijkste vragen.

Nieuw vervoerssysteem
In dit nieuwe vervoersysteem worden regie en uitvoering uit elkaar getrokken. Die regie ligt bij de onafhankelijke centrale die het vervoersaanbod zo efficiënt mogelijk inzet. De regiecentrale is verantwoordelijk voor het aannemen en plannen van ritten, advies aan reizigers en de verdeling van ritopdrachten onder acht gecontracteerde vervoersbedrijven. Deze contractanten voeren de ritten onder de naam Avan uit.

Samenwerkende gemeenten
De volgende gemeenten werken samen in de ‘Vervoersorganisatie Regio Arnhem Nijmegen’ aan het aanvullend openbaar vervoer: Arnhem, Beuningen, Berg en Dal, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.