Spinvis in Wintertuinsessie

Muzikant Spinvis, podcastmaker Dennis Gaens en eigenaar van de enige cassettebandjesfabriek in de Benelux, Thomas Baur, zijn op 17 mei te gast tijdens de talkshow ‘De mixtape’.

Schrijver en muzikant Laurens van de Linde interviewt dit drietal in de Houtwerf in Nijmegen over doen wat je wilt in de kunsten. Dit programma is een onderdeel van de Wintertuinsessies, waarin jonge schrijvers de kans krijgen om een eigen programma samen te stellen en te hosten.

De mixtape

Het cassettebandje – inmiddels 55 jaar oud – heeft de floppy, de cd, de dvd en Blu-ray overleefd en is zelfs aan een heuse revival bezig. De cassette blijft een symbool van innovatie: nog steeds delen jonge muzikanten op schoolpleinen mixtapes uit met eigen werk, op cd en usb, maar ook op cassettes. Die eigengereidheid is tekenend voor de tijd van nu, de eeuw van de amateur, waarin jezelf vastleggen eenvoudiger is dan ooit. Of je nu een beginnend muzikant bent die gehoord wil worden of een podcastmaker die programma’s wil maken die de radio niet uitzendt: je kunt alles doen wat je wil.

In zijn Wintertuinsessie wil Laurens van de Linde weten of je als kunstenaar ook een uitvinder moet zijn, welke verschillende paden van willen naar doen je kunt bewandelen, en hoe je als schrijver of muzikant het beste je eigen gang kunt gaan.

Over de gasten

Spinvis, het alias van Erik de Jong, is in vijftien jaar uitgegroeid tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten in het Nederlandse muzieklandschap. Zijn in 2002 uitgekomen lo-fi debuut laat werk horen dat hij met computers, fluitjes en pandeksels op een zolderkamertje in elkaar knutselde. Het debuut is inmiddels ‘platinum’ en ook zijn latere albums zijn buitengewoon goed ontvangen. Eigenlijk is er in de tussentijd niet veel verandert: Erik de Jong blijft steevast als zichzelf klinken. “Zijn muziek is net als een handschrift: een persoonlijke zegel dat niemand voor honderd procent kan namaken”.

Dennis Gaens is dichter, redacteur, docent en podcastproducent. Hij begon in het collectief De Mugwumps dat twee uitgaven in eigen beheer uitbracht. Daarnaast was hij actief in de zine-scene, o.a. met het collectief WAAI dat live zines voor festivals maakte, maar ook met Kutgitaar, een literair zine dat hij samen met Oscar Wyers maakte. Vier jaar geleden begon hij de podcast ondercast die inmiddels uit aan het groeien is tot productiebedrijfje.

Thomas Baur is sinds vorig jaar eigenaar van de Bandjesfabriek, de enige fabriek in de Benelux waar nog cassettebandjes worden geproduceerd. Daarvoor was hij al jaren actief in de vintage-audio, als restaurateur van oude apparatuur en luidsprekers uit de jaren ’70. Zijn bandjesfabriek staat bewust in Lochem, waar ooit de voorloper van Lowlands begon. Hier produceert hij voor bands en artiesten die hun album ook op cassette willen, want “de cassette is het nieuwe vinyl”.

Wintertuinsessie: De mixtape

Datum: vrijdag 17 mei

Locatie: De Houtwerf, Nijmegen

Deur open: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur

Entree: € 7,50 (€5,00 voor studenten)

Facebook event: https://bit.ly/2HtoK1w
Klik hier voor meer info

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.