SP opent aanval op groeiende loonkloof

Vrijdag 24 februari komt SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut naar de Lindenberg in Nijmegen om met u in gesprek te gaan over de strijd die de SP is gestart voor een 10% hoger minimumloon en 10% hogere uitkeringen. Het programma begint om 19.30 in de Lindenberg, Ridderstraat 23. Karabulut is in de Tweede Kamer woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staat op plaats 5 van de kandidatenlijst van de SP.

Sadet Karabulut: ,,Voor het deel van de arbeidsmarkt – vooral jongeren – dat rond moet komen van het minimumloon of jeugdloon willen we een loonstijging van 10%. Door de verhoging van het minimumloon zullen ook de lonen daarboven gaan stijgen waardoor grote groepen mensen meer te besteden krijgen.”

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de duizend grootste bedrijven van Nederland blijkt dat in 2010 de salarissen van de vijf topverdieners per bedrijf 5,5 keer zo hoog waren als het salaris van de doorsnee werknemers bij deze bedrijven. In 2015 was de loonkloof gestegen naar 6,1. De loonkloof is in die periode dus met 11% gegroeid. Het gemiddeld bruto jaarloon -inclusief bonussen- van de topverdieners bij de duizend grootste bedrijven steeg de afgelopen vijf jaar met 22 procent tot gemiddeld 252 duizend euro. Ter vergelijking, het gemiddelde cao-loon steeg in dezelfde periode in totaal 6 procent. Vorig jaar kreeg de top bij Nederlandse bedrijven er 4,25 procent bij terwijl cao-lonen gemiddeld met 1,4 procent stegen.

Karabulut: ,,De SP kiest vol voor de 80% van Nederland die de klappen heeft gehad. We hebben nu meer miljonairs dan ooit, terwijl 80% van de Nederlanders er sinds 2005 op achteruit is gegaan. 50.000 bedrijven en instellingen gingen sinds de crisis failliet en nog altijd zoekt een half miljoen Nederlanders een baan. Ondertussen poppen bij de bankiers op de Zuidas de champagnekurken. Met een fors investeringsplan in de economie creëert de SP meer banen. Kleine ondernemers helpen we met belastingvoordelen. En we willen dat de lonen met 10% vooruit gaan. Om zelf het goede voorbeeld te geven beginnen we bij de overheid en verhogen we het minimumloon voor iedereen vanaf 18 jaar naar 10 euro per uur. Het is tijd voor tien! “

De avond is gratis toegankelijk. Het programma begint om 19:30 uur, inloop met koffie  en thee is vanaf 19:00 uur.

Wat: Thema-avond ‘Strijd voor tien’
Wanneer: Vrijdag 24 februari 2017
Waar: Cultureel centrum De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen
Entree: gratis

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.