‘Sharing coolness’ tijdens Vierdaagsefeesten

Op het Kelfkensbos in Nijmegen verrijst deze week een centraal duurzaam koelhuis van ENGIE. Horecaondernemers op en rond het plein kunnen er samen gebruik van maken tijdens Vierdaagsefeesten.

Sharing is cool, zeker als het om verduurzaming gaat: leveranciers hoeven minder transportkilometers te maken voor de bevoorrading en de distributie van koelhuis naar horeca gebeurt milieuvriendelijk. De organisatie van de Vierdaagsefeesten en ENGIE dragen zo bij aan een duurzame feestweek.

Groene distributie en energieopwekking
Met de bekroning tot European Green Capital 2018 mag Nijmegen zich een jaar lang de duurzame hoofdstad van Europa noemen. ENGIE is actief partner van de Green Capital en met het gezamenlijke koelhuis op Green Capital Plaza gaat het verduurzamen van Nijmegen ook tijdens de feestweek gewoon door. Een aantal horecaondernemers op en rond het Kelfkensbos zullen er gebruik van maken. Van de bestaande restaurants tot de foodtrucks en Zomerbar024 die tijdens de Vierdaagsefeesten op locatie neerstrijken. Met één centraal koelhuis hoeven hun leveranciers niet allemaal afzonderlijk naar de horecazaken om te bevoorraden waardoor minder kilometers worden gereden. Dat scheelt aanzienlijk in brandstof en CO2-uitstoot. “Ook gebeurt de distributie van het koelhuis naar de horecagelegenheden op een milieuvriendelijke manier”.

Nu doen en volgend jaar opschalen
Het initiatief voor ‘Sharing coolness’ is een eerste gezamenlijke stap van de organisatie van Vierdaagsefeesten en ENGIE om te verduurzamen. Volgend jaar willen zij de lat nog hoger leggen. Guido Frenken, directeur ENGIE Ventures and Integrated Solutions: “Ik loop zelf voor de negende keer mee dit jaar en wilde iets doen om dit geweldige feest ook duurzamer te maken. Het concept is zeker nog niet uitontwikkeld, maar we gaan de centrale koeling dit jaar gewoon wel doen om in 2019 te kunnen opschalen. Een groter koelhuiscomplex, beschikbaar voor alle andere horecagelegenheden in Nijmegen, is dan onderdeel van een zogeheten smart grid. De distributie van het koelhuis naar de horeca is dan mogelijk met bijvoorbeeld elektrische bakfietsen of elektrische handkarren die zijn opgeladen met zonne-energie. Er komt dan een duurzame energievoorziening bij die draait op zonne-energie. De losse aggregaten op fossiele brandstof die nu her en der staan kunnen daarmee vervangen worden. Ook de communicatie- en gps-verbindingen tussen individuele foodtrucks en het centrale koelhuis bouwen we uit in een slimme app. Via een klein controledashboard kunnen de studenten dan zelf de meest efficiënte route bepalen voor de bevoorrading van de foodtrucks en de horeca.”

Feestelijke opening
Zondag 15 juli om 13:00 uur wordt het concept feestelijk geopend door de Nijmeegse wethouder duurzaamheid (klimaat en energie) Harriët Tiemens, directeur Vierdaagsefeesten Teddy Vrijmoet en Guido Frenken. Met deze opening onderstrepen zij gezamenlijk het belang van innovaties die bijdragen aan de verduurzaming van Vierdaagsefeesten.
Gedurende de hele week zijn medewerkers van ENGIE in Nijmegen aanwezig om het door te ontwikkelen. Zij onderzoeken de behoeftes van horeca ondernemers en gaan met verschillende partijen in gesprek over de mogelijkheden. Alle goede ideeën zijn welkom bij de koeling op het Kelfkensbos.

ENGIE Nederland
ENGIE Nederland is een services- en energiebedrijf dat de leiding neemt in duurzame verandering. Als marktleider in technische dienstverlening spelen wij op een verantwoorde manier in op maatschappelijke ontwikkelingen en banen we de weg voor een nieuwe, CO2-neutrale, duurzame en digitale generatie. Onze 6.200 medewerkers helpen bedrijven, instellingen en consumenten met slimme innovatieve technische oplossingen, integrale duurzame gebiedsontwikkeling, energiezuinige smart building oplossingen, en een betrouwbare opwekking en levering van groene energie

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.