Russia as a World Power | Lezing door historicus Orlando Figes

Wat betekent de wederopstanding van Rusland voor de verhoudingen in Europa? Zullen de oude spoken weer hun opwachting maken op het Europese toneel? Wordt Rusland weer een wereldmacht? Hoe is het Rusland in het verleden vergaan als grote mogendheid? De beroemde Britse historicus en Ruslandkenner Orlando Figes geeft een overzicht van de historische ups en downs van Rusland op het wereldtoneel. Daarna gaat hij in gesprek met filosoof Evert van der Zweerde over de huidige positie van het land. De voertaal is Engels.

 

Dinsdag 23 september 2014 | 19.30 – 21.30 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1.

 

Deelname € 9,50 | medewerkers RU, Vrienden van de RU € 7,- | studenten, scholieren en Soeterbeeck-abonnees gratis

 

www.ru.nl/sp/russia

 

 

Rusland is weer terug in het rijtje van de grote mogendheden, dankzij gas, olie en Vladimir Poetin.

Russische assertiviteit heeft de verhoudingen met het Westen weer op scherp gezet. De inlijving van de Krim, het separatisme in de Oekraïne en het neerhalen van MH17 hebben geleid tot sancties over en weer. De Russen staan echter in meerderheid achter Poetin. Hij is de man die Rusland weer op de been heeft geholpen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

 

Orlando Figes is hoogleraar Geschiedenis aan Birkbeck College, London, en een groot kenner van de Russische geschiedenis. Hij is schreef veelgeprezen publicaties als Natasha’s Dance (2002), The Whisperers (2007), Crimea (2010) en Just Send Me Word(2012) en recentelijk Revolutionary Russia, 1891-1991 (2014), waarin hij historische ontwikkelingen en persoonlijke lotgevallen van Russen met elkaar verbindt.

Evert van der Zweerde vraagt zich af of Rusland de naaste buur is van Europa, het ‘andere land’. Of is Rusland eerder het ‘andere Europa’? Door de eeuwen heen heeft deze vraag de Russen meer beziggehouden dan de Europeanen. Er bestaat een sterke asymmetrie in de wederzijdse verhoudingen. De eeuwenoude intense haat-liefdeverhouding tussen Europa en Rusland maakt het gemakkelijker de motieven van dit grote land te begrijpen, ook als we niet altijd gelukkig zijn met wat Rusland doet.

 

Evert van der Zweerde is hoogleraar Politieke filosofie, directeur van het Centrum voor Ethiek en wetenschappelijk adviseur van het Soeterbeeck Programma aan de Radboud Universiteit.

Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit en uitgeverij Nieuw Amsterdam.

 

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.