Romeinenweek: hoe Romeins was Nijmegen eigenlijk?

Van 29 april tot en met 7 mei 2017 is het weer Romeinenweek. Tijdens deze week staat de rijke Romeinse geschiedenis van ons land centraal en vinden tal van activiteiten plaats, van Leeuwarden tot Maastricht en van Katwijk aan Zee tot Tolkamer. Uiteraard is ook in Nijmegen veel te doen rondom het Romeinse verleden van de stad.

Activiteiten

De Romeinse geschiedenis van Nijmegen kun je uitgebreid verkennen door een lezingenprogramma tijdens de Romeinenmiddag in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen. Buiten op de Mariënburg zijn diverse Romeinse spellen en workshops, wordt levensgroot Romeins Risk gespeeld en wordt je gedrild door échte Romeinse soldaten. Om de Romeinse culinaire wereld te verkennen kun je in het historische kookatelier Eet!verleden meedoen aan een inspirerende kookworkshop.

In de Biezantijn kun je komen meedenken over de plek van een amfitheater in Nijmegen-West. Er zijn activiteiten voor jong en oud: van een ArcheoHotspot tot Romeinse spelletjes in de Bibliotheek. Voor de actieve cultuursnuivers zijn er diverse wandelingen, waaronder een rondleiding door het Gilde met een wandeling langs het tracé van de Romeinse Waterleiding.

100% Romeins?

Het thema van de Romeinenweek is dit jaar ‘100% Romeins?’. Want dé Romein bestaat niet. Meer dan vier eeuwen leefden in Romeins Nederland verschillende culturen samen in relatieve vrede. Rondom de grens van het Romeinse Rijk – de Limes – ontstond de eerste multiculturele samenleving van Noordwest-Europa. In Nijmegen, de oudste stad van Nederland, leefden Romeinen naast Germanen en kwamen soldaten en handelaren uit alle windstreken bij elkaar.

Romeinenweek

De Romeinenweek is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement bedoeld om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met de geschiedenis van de Romeinse tijd in ons land. Culturele organisaties, musea, buurtverenigingen en erfgoedprofessionals organiseren tijdens de Romeinenweek een reeks aan activiteiten voor jong en oud. De Romeinenweek is een initiatief van RomeinenNU in samenwerking met de Stichting Romeinse Limes Nederland.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de Romeinenweek, het thema 100% Romeins? en het volledige programma op www.romeinenweek.nl.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.