Rieten manden voor een fris en stijlvol huis

Wil jij graag je interieur een beetje veranderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is riet misschien wel iets voor jou. Door bijvoorbeeld rieten manden en rieten meubels in je interieur te plaatsen, krijgt je huis een frisse uitstraling. Met accessoires van riet kun je de jungle in je eigen huis halen. Dit natuurlijke materiaal geeft jouw interieur een mooie warme uitstraling en is ook nog eens heel erg duurzaam. Dat past helemaal bij deze tijd.

Riet, rotan, of bamboe?

Vaak wordt er gesproken over rieten meubels, maar in heel veel gevallen wordt er dan rotan bedoeld. Rotan is een harde liaan die in het tropische regenwoud groeit, het lijkt erg op bamboe en riet. Riet is afkomstig van een waterplant en is eigenlijk alleen maar te gebruiken als materiaal voor dakbedekking of muziekinstrumenten. Een rieten mand is dus vaak niet gemaakt van riet, maar van rotan. Met riet kun je geen meubels maken, omdat het een waterplant is en erg breekbaar is. Dan heb je nog bamboe. Dit lijkt op rotan, alleen is bamboe niet massief, maar hol van binnen. Bamboe is vaak lichter van kleur dan rotan.

Pitriet

Waar komt de term ‘rieten manden’ dan vandaag, als het niet van riet is gemaakt, maar van rotan? Kleinere meubels en accessoires worden vaak van pitriet gemaakt. Dat is het binnenste van een stengel rotan. Deze dunnere stukken rotan kun je makkelijk vlechten. Dit product wordt ook vaak ‘stoelriet’ genoemd, omdat stoelen vaak met dit materiaal versierd werden. Jouw leuke rieten mand, is dus in de meeste gevallen, gemaakt van pitriet, het binnenste deel van een rotan stengel.

Rotan meubelen, accessoires en onderhoud

Doordat rotan zo stevig en duurzaam is, en het een neutrale kleur heeft, leent het materiaal zich perfect voor het maken van bijvoorbeeld stoelen, tuinmeubelen, kasten, manden en lampen. Met deze producten kun jij je interieur verrijken. Het is belangrijk om te weten dat rotan en dus ook pitriet, wel gevoelig is voor de zon. Dit kan betekenen dat het uitdroogt en sneller breekt. Daarom is het handig om meubelen of accessoires van het rotan of pitriet materiaal op beschutte plekken neer te zetten. In de zomer kun je rotan het beste even inwrijven met olie zodat het zijn flexibiliteit behoudt.

Rieten manden

Het is begrijpelijk dat je niet direct een vermogen wilt uitgeven aan het veranderen van je interieur. Het rotan of rieten interieur kun je gelukkig al toepassen met kleine dingetjes. Een voorbeeld hiervan is door rieten manden van Het Mandenhuys in je interieur te verwerken. Deze rieten manden zijn gemaakt van pitriet dat van de rotan stengel komt. Je kunt deze rieten manden voor van alles gebruiken, of dit nu als bloempot of als wasmand is, jouw interieur krijgt direct een andere uitstraling. Het leuke is dat, doordat pitriet neutraal is, het altijd zal passen bij het interieur dat je al hebt. Met een blikvanger als een rieten mand geef je je interieur een nieuwe frisse en stijlvolle look.

Tips voor het stijlen van je interieur met rieten manden

Wat zijn nu leuke manieren om de rieten mand in jouw interieur te verwerken? Hieronder een paar tips.

  • De rieten mand is gemakkelijk en snel in je interieur te verwerken door deze te gebruiken als bloempot. Je plaatst een schaaltje in de mand en zet hier vervolgens jouw favoriete plant in. Het schaaltje zorgt ervoor dat je bij het water geven de plant niet steeds uit de rieten mand hoeft te halen, ontzettend handig en sfeervol!
  • De rieten mand is ook leuk om te gebruiken als wasmand, deze kun je in de slaapkamer of badkamer plaatsen. Zo is de rieten mand functioneel, maar zorgt het ook voor een mooie sfeer en een opgeruimd gevoel doordat de vieze was niet meer door de kamer slingert.
  • Heb je een opbergplaats nodig voor bijvoorbeeld kussens en dekentjes die jij ’s avonds op de bank legt? Dan is het plaatsen van een rieten mand in je woonkamer een goed idee. Zo kun je de dekentjes en kussentjes netjes opbergen wanneer je wilt en breng je ook nog eens extra sfeer aan in je interieur.
  • Wist je dat je een rieten mand zelfs als salontafel kunt gebruiken? Het enige wat je hoeft te doen is de rieten mand om te draaien en deze op de plek voor de bank neer te zetten waar jij wilt. Hoe makkelijk en leuk is dat?

Rieten manden zijn een makkelijke, snelle en goedkope manier om jouw interieur een nieuwe, frisse en stijlvolle look te geven. Veel stijl plezier!

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.