Ricardo Schenker genomineerd voor Geschiedenisleraar van het jaar

Geschiedenisleraar Ricardo Schenker is genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar, een jaarlijkse onderscheiding van de NTR en het Rijksmuseum. De docent van het Karel de Grote College Nijmegen is volgens de vakjury onder leiding van schrijfster Nelleke Noordervliet een geschiedenisleraar met uitzonderlijke kwaliteiten.

De jury: Leerlingen roemen het enthousiasme van Ricardo Schenker en dat is terecht. Hij beent van links naar rechts door de klas, van voren en naar achteren en betrekt zijn leerlingen met prikkelende vragen bij zijn les. Hij biedt een pakket van werkvormen aan waarbij steeds een beroep wordt gedaan op andere vaardigheden en competenties. Leerlingen luisteren, kijken, discussiëren, denken en doen. Zo komt geschiedenis tot leven en zo leren leerlingen liefde voor het vak.

Geschiedenisleraar van het jaar 2016

Tien toptalenten uit het middelbaar onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar. Een prijs die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt door de NTR en het Rijksmuseum. De kanshebbers zijn geselecteerd na een bezoek aan hun school door een vakjury onder leiding van schrijfster Nelleke Noordervliet. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2016 wordt op 29 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

De Top 10

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s stuurden op verzoek van Rijksmuseum en NTR meer dan 300 formulieren in waarin ze een docent voordroegen. Leden van de vakjury, bestaande uit vooraanstaande historici en experts uit het onderwijsveld, bezochten na een zorgvuldige selectie twintig docenten op school en woonden hun lessen bij. Ze spraken met collega’s, leerlingen en ze bevroegen de docent. Na een uitgebreid beraad van de voltallige jury is nu de Top 10 bekend. Het zijn volgens de jury allen topkandidaten: zeer bevlogen docenten met uitzonderlijke kwaliteiten.

Juryvoorzitter Nelleke Noordervliet: “Deze tien zijn het topje van de ijsberg. Daaronder bevindt zich een enorm aantal buitengewoon enthousiaste en vakkundige docenten. Ik zou nu nog wel op school willen zitten om les te krijgen van een van die stimulerende vaklieden! Ik ben onder de indruk van het talent.”

NTR en Rijksmuseum organiseren de verkiezing van de Geschiedenisleraar van het jaar in samenwerking met VGN, Euroclio, het Nationaal Archief en het Bestuursfonds Hollandse Meesters/Rijksmuseum Fonds.

Zie voor een overzicht van de tien genomineerden: www.ntr.nl.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.