Radboud Reflects – De spelende mens

Wat bezielt de spelende mens? De een gaat helemaal op in bordspellen, de ander speelt bloedfanatiek een partijtje voetbal of gamet tot diep in de nacht. Waarom hoort spelen niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen? Op 30 mei wordt de korte documentaire De spelende mens en leer van filosoof Elize de Mul en cultuurwetenschapper Léon Hanssen vertoond waarbij ingegaan wordt op wat het belang van spelen is voor onze cultuur en onze samenleving.

De Nederlandse cultuurhistoricus Johan Huizinga doopte de mens zo’n honderd jaar geleden tot ‘homo Ludens’: de spelende mens. Huizinga benadrukte het belang van het spel voor onze samenleving en cultuur. Spel is volgens hem datgene wat zich voordoet als mensen hun primaire behoeften hebben bevredigd en staat daardoor aan de basis van alle cultuur. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het spel moet een vrije handeling zijn, er mag geen direct nut of materieel belang aan zijn verbonden en het moet ordelijk verlopen.

Hoewel we geneigd zijn spel te koppelen aan frivoliteit, is spel volgens Huizinga juist een heel serieuze aangelegenheid. Een te kinderachtige vorm van spel is zelfs verwerpelijk. Juist de ernst van het spel, zoals bijvoorbeeld in de politiek, is goed voor de ontwikkeling van de samenleving. Het spel ligt ten grondslag aan dagelijkse handelingen, van baan tot ouderschap, van sportclub tot rechtszaak – waar we ons over het algemeen heel serieus op storten. We zien spelelementen dan ook in zeer uiteenlopende cultuurvormen terug. In oorlog bijvoorbeeld, of in het recht. Maar ook in de kunst, de filosofie, of in sport. De spelende mens speelt zijn cultuur.

De Nederlandse documentairemaker Sanne Rovers maakt de film De spelende mens. Hierin laat ze spelende volwassenen zien. Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. De spelende mens neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt de spelende mens?

Na de korte documentaire gaan cultuurwetenschapper Léon Hanssen en filosoof Elize de Mul met elkaar in gesprek over de vraag wat de betekenis van spel is. Wat kan Huizinga ons nu nog leren?

Locatie: LUX
Aanvang: 20.00 uur
Prijs: €5,- , medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.