Outdoor is meer dan ‘rossen door de bossen’

Wie outdoor zegt, zegt buiten sporten. Dat houdt niet alleen in dat er met zonnig weer door de duinen wordt gewandeld of dat er op een mountainbike door het bos wordt gescheurd. Outdoor betekent ook zorg dragen voor die natuur. Dat leggen we uit. 

Als er een land is waar je outdoor je hart kunt ophalen is het Zweden wel. Niet voor niets is daar juist hét outdoormerk Fjallraven ontstaan. Het was de Zweed Åke Nordin die tijdens een van zijn vele tochten door de Zweedse bossen behoefte had aan een sterke waterdichte tent en dito broek en jack. Ook was hij op zoek naar een stevige rugzak. 

De eerste Fjällraven rugzak ontwierp hij zelf, rond 1960

Omdat hij niet tevreden was over het toen bestaande materiaal en de vormgeving, startte hij in de zestiger jaren van de vorige eeuw met het zelf ontwerpen van een waterdichte stevige rugzak. De eerste Fjallraven rugzak was geboren. 

Na de rugzak volgden een oersterke tent, een jack waar je het onder de zwaarste omstandigheden nog niet koud in kreeg en droog in bleef én een nog comfortabeler rugzak die ook schoolgaande kinderen goed konden gebruiken. Dat was in 1978. In het laatste geval gaat het om de Fjallraven Kanken, die tot op de dag van vandaag enorm populair is. 

Een deel van de opbrengst van de Kånken rugzak is voor natuurbehoud

Terug naar de natuur, die meer is dan geschikt voor outdoor sporten. Het is namelijk ook belangrijk dat die natuur behouden blijft en daar speelt Fjällraven ook een grote rol in. Toen in 1978 de Kånken werd gelanceerd, werd een deel van de opbrengst gereserveerd voor het behoud van de arctic vos, die met uitsterven werd bedreigd. De vos staat op het Fjällraven logo afgebeeld.

Dit project is tot een goed einde gebracht. De poolvos is weer helemaal terug. Dat houdt niet in dat Fjällraven met dit soort projecten is gestopt. Nog altijd worden projecten voor het behoud van de natuur wereldwijd gesteund. 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.