(Oud-)topsporters trainen voor honderdste Vierdaagse

In hun eigen tak van sport wonnen ze medailles tijdens Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en Olympische Spelen; dit jaar gaan ze voor een nieuwe sportieve uitdaging. Ruim dertig (oud-)topsporters en –coaches bereiden zich voor op deelname aan de 100ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Aanstaande zaterdag staat hun eerste voorbereidingstocht op het programma, de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen.

De dertig topsporters en -coaches weten als geen ander hoe belangrijk een goede voorbereiding is voor het leveren van een sportieve prestatie. Ze doen daarom allemaal mee aan Via Vierdaagse, het trainings- en begeleidingsprogramma voor Vierdaagse-debutanten van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Stichting DE4DAAGSE. “Meedoen aan de Vierdaagse vraagt om een uitstekende voorbereiding, een goede conditie en doorzettingsvermogen”, is oud-schaatscoach Leen Pfrommer van mening. Of zoals voormalig topzwemster Hinkelien Schreuder het uitdrukt: “Als je het nu goed aanpakt, dan heb je het straks tijdens de Vierdaagse een stuk leuker.”

Totaal verschillende sportachtergronden
De twee zijn er aanstaande zaterdag bij de Rode Kruis Bloesemtocht niet bij, maar dat geldt wel voor het merendeel van hun topsportcollega’s. Die vierden ooit en in een enkel geval nog steeds internationale successen in de atletiek, het bobsleeën, handbal, handboogsport, kanoën, motorcross, poolbiljart, powerliften, roeien en volleybal. Toppers met een totaal verschillende sportachtergrond, die zich nu heel serieus voorbereiden op hun 120, 160 of 200 kilometer wandelen tijdens de 100ste Vierdaagse van 19 tot en met 22 juli. Oud-atleet Simon Vroemen en oud-roeier Simon Kolkman maken zich zelfs op voor de 220 kilometer. Zij hebben zich ingeschreven voor de dagelijkse jubileumafstand van 55 km.

Via Vierdaagse en de Rode Kruis Bloesemtocht
Via Vierdaagse is een trainings- en begeleidingsprogramma van KWBN en Stichting DE 4DAAGSE. Het is bedoeld om debutanten van de Vierdaagse Nijmegen zo goed mogelijk voorbereid aan de start en vervolgens ook over de finish te krijgen. Het uitlopen van de Vierdaagse is namelijk niet alleen voor topsporters, maar voor alle deelnemers een sportieve prestatie die om serieuze training vraagt. Via Vierdaagse ondersteunt zijn 1.650 deelnemers daarom onder meer met informatieve startbijeenkomsten, trainingsschema’s op maat, een digitaal logboek, online advies van experts, regionale wandeltrainingen en deelname aan de Rode Kruis Bloesemtocht op 16 april 2016. Belangrijk doel van deze voorbereidingstocht (ruim 30.000 deelnemers) is om alvast te wennen aan het wandelen in grote massa’s, met veel publiek in een feestelijke sfeer.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.