Orgelkring & Oddstream @ Besiendershuis

Nijmegen – Het Besiendershuis verwelkomt begin augustus wederom nieuwe gasten: Stichting Nijmeegse Orgelkring, ODDSTREAM-festival en het Italiaanse videocollectief GLOWARP.  

Video-mapping kunstenaars Donato Maniello en Luigi Console (GLOWARP) verblijven vanaf 5 augustus vijf weken in het zestiende-eeuwse Besiendershuis aan de Waalkade in Nijmegen. Op 9 september vindt in de Sint Stevenskerk een visueel en muzikaal spektakel plaats, waarin videomapping en orgelmuziek één worden.

 

Het Besiendershuis biedt jaarlijks aan een viertal Nijmeegse organisaties de mogelijkheid een bijzondere gast uit te nodigen om mee samen te werken.

De aanwezigheid van zo een bijzonder instrument in onze stad als het König-orgel, is aanleiding voor het Besiendershuis om Stichting Orgelkring te benaderen en in samenwerking met hun het beroemde orgel in de Sint Stevenskerk te verbinden met hedendaagse, nieuwe technologische digitale kunstuitingen. Een koppeling met het Oddstream-festival was in deze gedachte een logische stap.

Het König-orgel behoort tot de grootste en belangrijkste kerkorgels van Nederland. http://vimeo.com/4912133

De Nijmeegse Orgelkring, opgericht om de orgelcultuur te bevorderen, organiseert jaarlijks zomerconcerten waarbij het König-orgel een centrale plaats in neemt. http://www.nijmeegseorgelkring.org/

Zij wilden zich graag door het Besiendershuis laten koppelen aan ODDSTREAM-producties.

ODDSTREAM biedt elk jaar een uniek festival, een beleving van kunst, design en technologie. http://www.oddstream.org/.

Zij vonden op hun beurt GloWarp bereid om naar Nijmegen af te reizen.

GloWarp is een Italiaanse studio voor multimediacommunicatie gevestigd in Puglia. Ze maakten onder andere virtuele scenografieën voor theatergezelschappen en zijn voorlopers in toepassingen van digitale projectietechnologieën in de kunst.  De afgelopen zomer maakten ze  een fantastische projectie op de Barbarossa-ruïne in opdracht van het Oddstream-festival 2013. http://www.glowarp.com/category/videomapping/

Het Besiendershuis heeft grote verwachtingen van deze driehoeksrelatie. Er kan een bijzonder gezamenlijk visueel en muzikaal kunstproject ontstaan, waarbij oud en nieuw, analoog en digitaal elkaar ontmoeten tegen het decor van een architectonisch en historisch brandpunt in de stad, de oude Sint Stevenskerk.

Op 9 september om 20.30 uur vind in de Sint Stevenskerk een concert plaats waarbij de klanken van het orgel samensmelten met hedendaagse projectietechniek. Het Besiendershuis, De Orgelkring en Oddstream nodigen alle Nijmegenaren van harte uit om dit bijzondere evenement mee te maken.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.