Onthulling ‘De Knielende Soldaat’ op Plein 1944 tijdens dodenherdenking

Op 4 mei tijdens de jaarlijkse dodenherdenking, zal op Plein 1944 de replica van het beeld De Knielende Soldaat onthuld worden. In de Sint Stevenskerk zal oud-commandant der strijdkrachten, generaal b.d. Peter van Uhm, een toespraak houden. Op het Keizer Traianusplein spreekt burgemeester Bruls.

Zoals elk jaar herdenkt de gemeente op 4 mei hen die omgekomen zijn bij oorlogshandelingen, terreur of internationale vredesmissies. Het jaarthema 2014 is ‘Vrijheid geef je door’.

Om 17.15 uur zal burgemeester Bruls op Plein 1944 de herplaatste replica van het monument van de Knielende Soldaat onthullen. Om 18.00 uur zal het college van Burgemeester en Wethouders aanwezig zijn bij de herdenking van de Nijmeegse Joodse slachtoffers op de Kitty de Wijzeplaats. Onder andere burgemeester Bruls en Peter van Uhm lezen hier een deel van de namen van voor van hen die niet terugkeerden. Aansluitend vindt om 19.00 uur een openbare herdenkingsbijeenkomst plaats in de Sint Stevenskerk. Hier wordt door generaal b.d. de heer Van Uhm de overweging uitgesproken.

Kranslegging
Vanaf de Sint Stevenskerk gaan de aanwezigen in stoet naar het Keizer Traianusplein. Hier start om ongeveer 19.55 uur de officiële herdenking en kranslegging. Iedereen is welkom om zich aan te sluiten. Om exact 20.00 uur is iedereen twee minuten stil. Daarna houdt burgemeester Bruls een toespraak.

In tegenstelling tot eerdere jaren zal de kranslegging per categorie gaan en worden niet meer de verschillende organisaties omgeroepen. Hiermee sluit Nijmegen zo goed mogelijk aan op de organisatie van de landelijke dodenherdenking van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei.

Na de herdenkingsplechtigheid worden de burgers van Nijmegen uitgenodigd voor een gratis herdenkingsconcert. Dit concert vindt plaats in Concertgebouw De Vereeniging en begint om 21.00 uur.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.