Nijmegenaar zet mobiel computerlab op zonne-energie op in Tanzania

Scholieren in Tanzania kunnen binnenkort computerles krijgen in een mobiel lab dat zichzelf van stroom voorziet met zonnepanelen. Essent maakt de komst van het lab op zonnestroom mogelijk. Nijmegenaar Freek van Workum zorgde samen met nog een aantal medewerkers van het energiebedrijf voor het ontwerp en helpt met het beheer van het lab. Essent doneert de materialen voor de bouw ter plaatse.

Het lab voorziet in een dringende behoefte aan ICT-middelen in Tanzania. In het Afrikaanse land krijgen op dit moment veel kinderen computerles vanaf een schoolbord. In het lab daarentegen kunnen straks tien kinderen op computers werken. Daardoor leren ze er daadwerkelijk mee omgaan. De computers zijn extra energiezuinig en kunnen zonder onderbreking zes uur lang gebruikt worden. Het lab draait volledig op zonne-energie en kan overal in het land ingezet worden.

Lab is eigen ontwerp
Helemaal nieuw is het mobiele concept niet, vertelt Nijmegenaar Freek van Workum, IT’er bij Essent: ‘Er zijn grotere en duurdere kant- en-klare units in omloop. Maar deze verbruikten veel meer stroom en waren niet mobiel genoeg – in zeer onherbergzame gebieden kunnen ze niet komen. Vandaar dat we zelf, weliswaar met enige hulp, een nieuw type mobiel lab hebben ontworpen.’

Lab nu in gebruik genomen
Van Workum is met 3 collega’s in Afrika aanwezig om te assisteren bij de ingebruikname van het lab. Ook zorgen ze dat de lokale partner het lab de komende jaren zelfstandig en rendabel kan blijven inzetten. Na hun vertrek neemt de stichting Affordable Computers & Technology for Tanzania (ACTT) het beheer van het zonne-energiegestuurde computerlab op zich. Deze lokale stichting werkt aan de verspreiding van ICT-middelen in het Tanzaniaanse onderwijs.

Samenwerking met Close the Gap sinds 2007
Essent startte het project in Tanzania via haar partnerschap met Close the Gap, een organisatie die IT-apparatuur uit westerse landen ter beschikking stelt aan landen in de derde wereld. In totaal heeft Essent sinds de start van de samenwerking in 2007 al meer dan 21.500 laptops, desktops, monitoren, printers en servers gedoneerd.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.