Nijmegen viert opening De Oversteek

Nijmegen maakt zich op voor de opening van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek aanstaande zaterdag 23 november. De nieuwe brug is van grote betekenis voor de bereikbaarheid van de stad. Nu staan er nog bijna dagelijks files voor de enige verkeersbrug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de verbreding van de brug bij Ewijk bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.

De stad viert de opening met een feest onder de bogen van de brug, voor en door Nijmegenaren. De officiële opening wordt even na 18.00 uur verricht door Amerikaanse oorlogsveteranen van de 82e Airborne Division. In het kader van Operatie Market Garden staken zij op 20 september 1944 op deze plek de Waal over in gammele canvas bootjes, met als doel de Waalbrug te veroveren. Als eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen is de naam van de nieuwe Nijmeegse brug De Oversteek

Lichtkunstwerk

De 48 soldaten die bij de operatie van 20 september 1944 werden gedood, worden dagelijks herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. Ter gelegenheid van de opening van de brug heeft Dagblad De Gelderlander een boek samengesteld met portretten van de omgekomen paratroopers, getiteld: De Oversteek, Zoektocht naar 48 Amerikaanse oorlogshelden. Journalist Dorine Steenbergen reisde hiervoor een aantal keer naar de VS om nabestaanden van de gesneuvelden te interviewen. Wie waren deze mannen? Waar kwamen ze vandaan? Wat waren hun dromen voor de toekomst en wiewachtten er thuis angstig op hun terugkeer? Een groep van ruim 30 nabestaanden komt voor de opening van de brug naar Nederland.

Feest voor en door Nijmegen

Op de dag van de opening is er van 15.00 tot 21.00 uur een groot feest voor en door Nijmegenaren onder de bogen van de nieuwe brug. Afgelopen zomer konden Nijmeegse muziekgezelschappen en bands zich aanmelden om een bijdrage te leveren aan het openingsfeest. Zo is een programma samengesteld met optredens van honderden Nijmeegse muzikanten en artiesten, afgewisseld met korte interviews met de verschillende mensen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de brug. Na de officiële openingshandeling, die tussen 18.00 en 18.30 uur plaatsvindt boven op de brug, kan iedereen die dat wil de brug overlopen. Ook de hele zondag is de brug nog het domein van voetgangers en fietsers. Autoverkeer kan vanaf maandagochtend 25 november 00.00 uur over de brug rijden.

Ontwerp

Met een hoofdoverspanning van 285 meter is De Oversteek de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn respectievelijk 680 en 230 meter lang en zijn bekleed met baksteen.

Nijmegen omarmt de Waal

De bouw van De Oversteek maakt deel uit van een grootschalige gebiedsontwikkeling rondom de Waal. In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt op de noordoever de dijk verlegd en een nevengeul gegraven. Hierdoor ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Daarnaast wordt aan de noordkant van de Waal gebouwd aan de Waalsprong, een nieuw stadsdeel met 12.000 nieuwe woningen. Op de zuidoever wordt gewerkt aan de transformatie van een industriegebied in Nijmegen-West tot woongebied Waalfront en aan een facelift van de Waalkade en omgeving. Deze projecten maken dat de rivier in de toekomst niet langer langs, maar door Nijmegen stroomt: ‘Nijmegen omarmt de Waal’.

Meer informatie over de nieuwe stadsbrug, de dijkteruglegging en de overige projecten rondom de Waal is te vinden op: www.nijmegen.nl/stadsbrugwww.ruimtevoordewaal.nl en www.nijmegen.nl/nodw.

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.