Nijmegen verkozen tot European Green Capital

Nijmegen is in 2017 door de Europese Commissie verkozen tot European Green Capital 2018 en daarmee een jaar lang de duurzame hoofdstad van Europa.

Op zaterdag 20 januari is de officiële aftrap van het European Green Capital jaar 2018.

Nijmegen is de eerste Nederlandse stad die deze eretitel draagt. Er is twaalf maanden lang aandacht voor de verduurzaming van steden in Nederland en de rest van Europa. Met congressen, publieksactiviteiten, duurzame evenementen en showcases staat Nijmegen, mede namens Nederland, model voor de verandering van verstedelijkte gebieden in Europa. Klimaatverandering, maar bijvoorbeeld ook bevolkingsgroei, zetten het leefklimaat in steden onder druk. Welke problemen en gevaren levert dat op voor inwoners en natuur? En hoe kunnen steden hier oplossingen voor vinden of er zelfs kansen van maken?

Vrijdag 19 januari 2018 start het driedaagse Wondertuin Festival dat bruist van duurzaamheid. Met bijdragen van o.a. André Kuipers en Jan Terlouw, toonaangevende muziek van o.a. Linde Schöne en het ensemble Fuse, internationaal theater, kunst en vooral veel ruimte voor iedereen die Nijmegen tot de groene hoofdstad van Europa maakt.

Het officiële welkom voor iedere belangstellende is zaterdagavond op het Kelfkensbos. Burgemeester Bruls en commissaris Vella doen om 20.00 uur de openingshandeling, dan start het Green Capital-jaar met de luchttheaterprimeur ‘Hotel Watercage’, gespeeld door Theater Tol uit België.

Kijk op: https://greencapital2018.nl en https://www.wndrtn.nl

EU Green Capital
Nijmegen volgt in het rijtje van onder meer Stockholm, Hamburg, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen (na Nijmegen is Oslo in 2019 Green Capital) en heeft de titel verdiend door jarenlang hard te werken aan vergroening en verduurzaming. Volgens de Europese jury is Nijmegen als geen ander in staat om inwoners, bedrijven en overheid bij elkaar te brengen onder de gezamenlijke noemer van een groene stad. Daardoor lukt het Nijmegen (als kleinere Europese stad in het rijtje winnaars) toch om bijzondere prestaties neer te zetten. Dat is een goed voorbeeld voor de vele middelgrote steden die Europa telt.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.