Nijmegen: SP wint en is samen met D66 flink gegroeid, GroenLinks blijft groot

Nijmegen – De Nijmegenaren hebben zich uitgesproken gisteren tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen, en dat is de landelijke coalitiepartijen duur komen te staan. VVD bleef exact op hetzelfde als 4 jaar geleden, maar PvdA kreeg ook in Nijmegen een flinke klap te verwerken. De partij zag zijn aantal stemmers bijna gehalveerd worden ten opzichte van 4 jaar geleden. Is dit een gevolg van de landelijke politiek die PvdA voert, of hebben ze daadwerkelijk in Nijmegen de verkeerde keuzes gemaakt? Het lijkt op het 2e. Die andere linkse partij die opkomt voor de werknemers, de SP, is plots de grootste geworden in de Waalstad.

Twee jaar geleden waren de rollen nog volledig omgedraaid. SP was toen nog de 4e partij in Nijmegen, PvdA was de 2e partij vlak achter GroenLinks. Ook de CDA moest slikken gisterenavond in Nijmegen, ook zij zijn bijna gehalveerd. De christen-democraten blijven zitten met slechts 2 zetels. GroenLinks blijft een grote partij in de Nijmeegse politiek, maar moet SP nipt voor zich dulden. Beide partijen krijgen de komende raadsperiode 8 zetels te verdelen onder hun partij. D66, die landelijk enorme successen heeft geboekt, heeft ook in Nijmegen weer gewonnen.

Lokale Partijen
Naast de landelijke partijen vervullen ook de lokale partijen een opvallende rol in Nijmegen. VSP, de senioren partij, heeft licht verloren aan stemmen. Aan de andere kant wint de Nijmeegse fractie, Gewoon Nijmegen en de Creatieve Partij Nijmegen aan stemmen. De Creatieve Partij krijgt ruim 2% van de stemmen, maar dit levert ze helaas net geen zetel op.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.