Nijmegen opent fietstransferium met kunstwerk

Op woensdag 10 december aanstaande wordt het nieuwe fietstransferium naast het Nijmeegse Centraal Station in gebruik genomen. Het transferium, dat medegefinancierd werd door ProRail en de stadsregio Arnhem-Nijmegen biedt plaats aan zo’n 4000 fietsen en is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend. Binnenin het transferium wordt de uitstraling voor een belangrijk deel bepaald door het monumentale kunstwerk TALIA van Jan van der Ploeg. Het publiek kan 10 december vanaf 06.00 uur terecht.

Voor de eerste 2000 bezoekers is er een bijzondere herinnering. Gemiddeld pakt ruim veertig procent van de reizigers de fiets naar het station. Het grote inpandige fietstransferium heeft dan ook een belangrijke functie voor treinreizigers. De voorziening is gebouwd met de laatste inzichten en kennis over inpandig fietsparkeren. Het gaat daarbij om de breedte van de gangen, de vrije hoogte, daglichttoetreding en een befietsbare toegang waarmee men zonder afstappen de stalling kan inrijden. Dat vergemakkelijkt het parkeren van de fiets aanzienlijk, zeker als een trein moet worden gehaald. In het eerste kwartaal van 2015 wordt bovendien nog een detectiesysteem en een verwijssysteem geïnstalleerd waarop per gang te zien is hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn en waar. Het systeem maakt het voor de beheerder mogelijk om te zien hoe lang een fiets al geparkeerd staat, zodat te lang gestalde fietsen kunne worden verwijderd. Behalve voor treinreizigers dient het transferium als stalling voor bezoekers van Doornroosje en studenten uit de 350 studentenwoningen in het complex. Met de komst van de nieuwe voorziening is de totale stallingscapaciteit in de stationsomgeving uitgebreid tot bijna 10.000. De tijdelijke fietsklemmen die in de omgeving staan, worden de komende tijd verwijderd.

Kunstwerk TALIA
In het transferium is een bijzonder kunstwerk van Jan van der Ploeg (Amsterdam 1959) opgenomen. De kunstenaar, die bekend staat om zijn muurschilderingen in binnen- en buitenruimten, heeft op de vloeren, wanden en plafonds een abstract lijnenspel met intense kleuren gecreëerd dat bijdraagt aan een optimistisch en positief gebruik van de ruimte. De schilderingen van Van der Ploeg, aangebracht op bestaande architectuur, hebben door de zorgvuldig afgewogen kleurstellingen een bijna drie-dimensionale werking. De werken zijn op zichzelf als zelfstandige ruimtes te beleven, maar benadrukken ook de ruime die ze omgeeft.

Van der Ploeg organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en zijn werk was onder meer te zien in MoMA PS1 (New York) het Hammer Museum (Los Angeles) en diverse kunstinstituten en galeries in Amsterdam, Basel, Berlijn, Chicago, Milaan, Parijs en Sydney. Het werk in het fietstransferium kwam tot stand op advies van de commissie beeldende kunst en met input van diverse betrokkenen.

Nieuwbouw
Het fietstransferium bevindt zich op de onderste laag van een nieuw complex met 15 bouwlagen. De bijzondere nieuwbouw biedt onderdak aan Poppodium Doornroosje en 350 studentenwoningen van de Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen. In het gebouw is een inpandig vrachtwagen rotatiesysteem gerealiseerd. Dit systeem tilt de vrachtwagens op en keert ze 180 graden, zodat ze weer gemakkelijk en dus ook veiliger het gebouw uit kunnen rijden. De nieuwbouw bij het station past in de visie van de Gemeente Nijmegen om het gebied aan beide zijden van het spoor te ontwikkelen tot een goed bereikbaar mobiliteitsknooppunt met een aantrekkelijke functionele invulling.

Ruimte voor de fiets
ProRail draagt namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu 2,25 miljoen euro bij aan het nieuwe Nijmeegse fietstransferium als onderdeel van hun programma Actieplan Fietsparkeren. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken verbetert ProRail fietsenstallingen -transferruimtes- bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Sinds 1999 zijn er landelijk ruim 350.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op bijna 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo’n 400.000 en groeit de komende jaren naar ruim 500.000. De Stadsregio Arnhem-Nijmegen draagt 1,5 miljoen euro bij aan het fietstransferium. Het fietstransferium ligt op het kruispunt van de belangrijke fietsroute vanaf de Waalsprong naar Heijendaal.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.