Nijmegen koploper duurzaamheid

Nijmegen – Nijmegen is het beste in duurzaamheid. De stad is landelijk koploper blijkt uit de nieuwste editie van de Lokale Duurzaamheidsmeter. Vandaag huldigt  staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld wethouder Jan van der Meer tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de VNG in Den Haag.

 

De Lokale Duurzaamheidsmeter bestaat uit drie vragenlijsten, die zijn gebaseerd op de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: PeoplePlanet en Profit. De eindscores van die vragenlijsten bepalen het duurzaamheidsgehalte van een gemeente. Nijmegen scoort breed maar heeft vooral veel ingezet op een groot warmtenet, bussen op groengas en duurzame energie. Samen met partners in de stad is veel energie bespaard met zonnepanelen en isolatiemaatregelen. Dat blijkt ook uit het energieverbruik van de stad. Sinds 2008 is het energieverbruik met zeven procent gedaald terwijl het aantal bewoners is toegenomen.

Nijmegen haalde op de duurzaamheidsmeter een score van 97 procent. Breda en Leeuwarden volgen op de voet met scores van 94 procent en 93 procent.

 

Duurzaamheidsmeter

Bijna 100 gemeenten hebben meegedaan aan de Lokale Duurzaamheidsmeter 2013. Deze meter geeft aan welke ambities en initiatieven een gemeente heeft op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het instrument bestaat sinds 1999 en is ontwikkeld door COS Nederland, de vereniging van centra voor internationale samenwerking.

 

Via de website www.duurzaamheidsmeter.nl zijn de vragenlijsten ingevuld. Via dezelfde website zijn ook de eindscores van alle andere gemeenten te bekijken.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.