NIJMEGEN HERDENKT 70 JAAR MARKET GARDEN

De Waal, de omgeving van De Vasim en de nieuwe stadsbrug De Oversteek staan zondagmiddag 21 september, tussen 12.00 en 17.30 uur, in het teken van 70 jaar Market Garden. De plek waar in september 1944 de heldhaftige Waaloversteek van de Amerikaanse 82e Airborne Division plaatsvond, vormt de hele middag het toneel van activiteiten rondom de thema’s oorlog en vrijheid. Hoogtepunt van de middag is het naspelen van de legendarisch Waalcrossing van 20 september door de Koninklijke Landmacht en militairen van de 82e Airborne Division. Het programma op zondagmiddag  is een van de activiteiten die in het weekend van 20 en 21 september in Nijmegen plaatsvinden in het kader van 70 jaar Market Garden.

 

Tussen 15.30 en 16.30 uur wordt de Waalcrossing van 20 september 1944 nagespeeld. Deze actie had tot doel de Waalbruggen te veroveren en  leidde tot de bevrijding van Nijmegen. Militairen van de Koninklijke Landmacht en van de huidige Amerikaanse 82nd Division peddelen in drie shifts naar de overkant met aan boord enkele veteranen uit september 1944. Soundblasts en technische effecten zorgen voor een zeer realistische en spectaculaire nabootsing. Het publiek kan het naspelen van de Crossing bekijken vanaf één van de tribunes en op een scherm op het terrein.

Binnenin De Vasim is een Preview te zien van het Vrijheidsmuseum WO2: een korte film neemt de bezoeker mee door het toekomstige museum en er zijn verschillende activiteiten. Zo zijn er flitslezingen en wordt er historisch beeldmateriaal vertoond. De Preview is tot stand gekomen in samenwerking met de Cultuurspinnerij, Radboud Universiteit Nijmegen, Regionaal Archief Nijmegen, Lux, Nijmegen blijft in beeld, Museum Het Valkhof, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, de Liberation Route Europe en de Gemeente Nijmegen

Vanaf 12.00 uur zijn op het parkeerterrein bij De Vasim meer dan 150 militaire voertuigen uit heel Europa van vroeger en nu te bewonderen. De eigenaren van de voertuigen vertellen enthousiast over hun passie. Deze Static show wordt georganiseerd door de Koninklijke Landmacht in samenwerking met Liberation Task Force.

Op het 20 septemberplein, bij de bogen van stadsbrug De Oversteek, kunnen bezoekers genieten van De Revue. In een aantal zeecontainers bieden Nijmeegse culturele instellingen een gevarieerd programma aan rondom de thema’s oorlog en vrijheid. Er zijn bijdragen van Poppodium Doornroosje, De Vereeniging, De Schouwburg, Commissie beeldende kunst Nijmegen/ Dziga, Theatergroep Kwatta, Music Meeting, Lindenberg/Oddstream,  Theatergroep Greppel, de Wintertuin, De Schoenfabriek en Close-Act. De Revue wordt afgesloten met een spectaculaire act van het Vlaamse Theater Tol.

Een overzicht van alle Nijmeegse activiteiten is te vinden op www.nijmegen.nl/marketgarden.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.