Nijmegen finalist bij de European Green Capital Award

Dinsdag heeft de jury van de Green Capital of Europe Award 2018 bekend gemaakt dat Nijmegen bij de laatste drie zit. Samen met Den Bosch en het Zweedse Umea strijdt onze stad om de titel groenste stad van Europa. De finalisten meten hun krachten in juni in de groene hoofdstad 2016 Ljubljana. Hier zal de gemeente Nijmegen samen met bewoners en organisaties laten zien waar de groene en duurzame kracht van Nijmegen in zit.

Na de presentatie op 21 juni zal de jury, met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, op 22 juni de winnaar bekend maken. Dan is duidelijk of Nijmegen zich in 2018 European Green Capital mag noemen. Nijmegen stond  ook bij de afgelopen twee edities van de prijs in de finale.

Wethouder Harriët Tiemens: “Het is fantastisch dat Nijmegen alweer hoge ogen gooit als stad die veel investeert in duurzaamheid en daarmee ook een voorbeeld is voor andere Europese steden. We doen daar als gemeente veel aan, maar de kracht van Nijmegen zit vooral in de brede betrokkenheid van onze inwoners, bedrijven en instellingen. Wij hebben niet zoveel middelen als grote steden in Europa, maar door slimme samenwerkingsverbanden en een creatieve en gedreven bevolking kan er toch ontzettend veel . Zo vallen we toch telkens weer op met interessante, vernieuwende initiatieven. Deze finaleplek is een prachtige stimulans en beloning voor de inzet van alle Nijmegenaren.”

Samen met bewoners en organisaties uit de stad wil de gemeente Nijmegen de komende maanden de presentatie in Ljubljana  voorbereiden en laten zien hoe ook kleinere steden in Europa succesvol kunnen (samen)werken aan zaken als meer groen, minder uitstoot van schadelijke stoffen en het omgaan met klimaatverandering.

Green Capital Award

Sinds 2010 reikt de Europese Commissie jaarlijks de Green Capital Award uit. Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen kregen al eerder de prestigieuze titel. Het doel is lokale inspanningen voor milieu, duurzame economie en leefomgeving op Europese schaal te onderkennen. De winnende stad is een rolmodel voor andere Europese steden.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.