Nijmegen en glasvezel: verspreid over de oude stad

Als er één stad in Nederland is met een verspreide glasvezelaanleg; dan is het Nijmegen wel. Een aantal wijken zoals Lindenholt, Hazenkamp of Galgenveld hebben geluk, daar is bijna over glasvezel beschikbaar. In andere wijken zijn soms slechts enkele straten aangesloten op deze supersnelle verbinding. Nijmegenaren kiezen dan ook nog steeds grotendeels voor VDSL.

De voordelen van glasvezel zijn bekend. Het is stabieler, sneller en het heeft de toekomst. Snelheden die over glasvezel behaald kunnen worden in de toekomst zijn ondenkbaar op kabel en telefoonnetwerken. Toch is glasvezel -op dit moment- niet altijd de beste keuze. Zeker niet wanneer men kijkt naar de verhouding tussen prijs en snelheid. Andere verbindingen blijken dan al snel interessanter.

Dekking

Het is voor mensen die naar Nijmegen verhuizen vrij onduidelijk welke gebieden nu wel en niet aangesloten zijn op glasvezel en via welke internet providers. De enige oplossing hiervoor is door middel van een postcodecheck op bijvoorbeeld een vergelijkingssite even kijken wat er beschikbaar is.

Kabel

Kabelinternet is gelukkig goed voorzien in Nijmegen, alleen wat bedrijventerreinen moeten het zonder doen, maar dat is (helaas) gebruikelijk. 98 procent van Nijmegen beschikt over een snelle kabelverbinding in huis. Op kabelinternet zijn op het moment snelheden te bereiken van 500 Mb, meer dan ruim voldoende voor een normaal gezin die doorgaans al voldoende heeft aan 100 Mb. Wat downloadsnelheid betreft dus praktisch geen verschil met glasvezel. Voor kabelinternet kiest men gemiddeld voor 105 Mb, terwijl men op glasvezel kiest voor gemiddeld 167 Mb.

De prijs per Mb is altijd een goede overweging om te zien of je waar voor je geld krijgt. Op kabelinternet is dit gemiddeld 0,46 euro per Mb per maand. Op glasvezel betaalt men echter maar 0,27 euro per Mb per maand, een stuk goedkoper dus voor de snelheid die men er op ontvangt.

VDSL

Het grootste deel van Nijmegen kiest echter nog voor VDSL. Maar liefst 47% kiest voor deze verbinding over de telefoonlijn. De gemiddelde prijs ligt bij VDSL dan ook het laagst, hier betaalt men gemiddeld 33,79 euro per maand voor een abonnement. Terwijl dit bij glasvezel en kabel ruim 10 euro per maand hoger ligt. De snelheid ligt echter ook een stuk lager, dus de gemiddelde prijs per Mb per maand valt voor VDSL in Nijmegen uit op 0,59 euro.

Wat betreft snelheid heeft VDSL absoluut nog niet zijn maximale snelheid behaald in Leiden. De gemiddelde maximaal haalbare snelheid ligt namelijk op 84 Mb, dit terwijl men gemiddeld slechts 56 Mb bestelt.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.