Nijmegen eert Nelson Mandela met Plein

Eén jaar na de sterfdatum van Nelson Mandela, heeft Nijmegen een Nelson Mandelaplein. De Nijmeegse gemeenteraad nam inseptember een initiatiefvoorstel hiervoor van Noël Vergunst van GroenLinks aan. Het Nelson Mandelaplein ligt op de kruising Graafseweg en Neerbosscheweg.

Op 5 december 2013 overleed Nelson Mandela op 95-jarige leeftijd. Als strijder tegen apartheid is hij een wereldwijd bekende figuur geworden. Zijn verbindend en verzoenend optreden na zijn vrijlating uit de gevangenis in 1990 en als president na het afschaffen van de apartheid hebben diepe indruk gemaakt. In 1993 ontving Mandela samen met Frederik Willem de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede.

“Nelson Mandela is een inspiratiebron voor vreedzaamheid en verzoening. Daarom verdient hij een straatnaam in Nijmegen op een prominente locatie”, zegt Noël Vergunst, fractievoorzitter van GroenLinks. “Het is mooi dat dit op zijn eerste sterfdag is gerealiseerd.” “Het college en de raad van Nijmegen schaarden zich achter het voorstel”, vult wethouder Ben van Hees aan. “Normaal gesproken wordt een straatnaam pas minimaal tien jaar na overlijden naar een persoon genoemd. Gezien de grote staat van dienst van Mandela is daarvoor in dit geval een uitzondering gemaakt.”

De tekst voor het onderschrift van het straatnaambord luidt: Nelson Rolihlahla Mandela (1918-2013) Strijder tegen apartheid en president van Zuid-Afrika.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.