Nijmegen draagt bij aan Europese tentoonstelling over Karel de Grote

Van 10 mei tot 30 november 2014 is in het Provinciaal Erfgoedcentrum te Ename (Oudenaarde) in België de tentoonstelling ‘De Erfenis van Karel de Grote 814-2014’ te zien. De internationale tentoonstelling, waaraan ook de Gemeente Nijmegen een bijdrage heeft geleverd, maakt onderdeel uit van Europese project ‘Francia Media, Cradles of European Culture’. Het is dit jaar 1200 jaar geleden dat Karel de Grote stierf. Dat feit wordt in Europa uitgebreid herdacht.

Als grondlegger van het Heilige Roomse Rijk wordt Karel de Grote gezien als een van de voorlopers van Europese Eenheid. Vader van Europa wordt hij ook wel genoemd. In deze zin is zijn naam in de loop der eeuwen gebruikt en soms ook misbruikt door latere machthebbers. De tentoonstelling in Ename vertelt het verhaal van Karel de Grote, zijn rijk, zijn erfenis en de manier waarop Keizer Karel in de afgelopen 1200 jaar is ingezet voor diverse doeleinden. De tentoonstelling heeft als motto ‘Eenheid in verscheidenheid’.

Negen Europese landen zijn betrokken bij het Francia Media-project en bij de samenstelling van de tentoonstelling. Voor Nederland neemt de Gemeente Nijmegen deel aan het project met het Valkhof, dat is geselecteerd vanwege zijn grote internationale betekenis in de vroege middeleeuwen. Op de tentoonstelling zullen bruiklenen te zien zijn uit Nijmegen, onder meer uit de collecties van Museum Het Valkhof en de Gemeente Nijmegen. Tevens is het verhaal van het Valkhof opgenomen in de tentoonstellingscatalogus.

Nijmegen herdenkt Nijmegen Keizer Karel dit jaar met diverse kleine tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen en educatieve activiteiten. Ter gelegenheid van het Karel de Grote-jaar verschijnt in juni het rijk geïllustreerde boek  Karel de Grote in Nijmegen, keizers op het Valkhof, terwijl in de herfst een omvangrijke publicatie over het Valkhof het licht zal zien.

De tentoonstelling in Ename wordt op donderdag  8 mei a.s. om 18.30 uur geopend door Herman van Rompuy, president van de Raad van Europa. Namens de Gemeente Nijmegen is wethouder Hannie Kunst aanwezig.

 

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op  www.pam-ov.be/ename

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.