Nijmeegse scholen werken aan Cultuureducatie met Kwaliteit

Scholen voor het primair onderwijs en culturele instellingen in het hele land werken samen om kunst en cultuur een vast onderdeel van het schoolprogramma te maken in het project Cultuureducatie met Kwaliteit. Ook Nijmegen doet – onder leiding van de Lindenberg, huis voor de kunsten – sinds 2013 mee aan dit project van het Fonds voor Cultuurparticipatie. En we kunnen door: zowel het Fonds als de gemeente Nijmegen hebben een nieuwe subsidie verstrekt voor de periode 2017-2020.

Het project is een investering in goed cultuuronderwijs voor alle kinderen. Het heeft tot doel om cultuureducatie een vaste plek te geven in het curriculum van de school. Want ieder kind verdient de kans om zijn creativiteit te ontwikkelen. Culturele activiteiten, zoals dans, muziek, theater en beeldende kunst, bieden kinderen de mogelijkheid om hun verbeeldingskracht, waarnemingsvermogen en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Het leert kinderen te reflecteren op zichzelf en de omgeving. Het leert ze anders kijken en biedt ze de mogelijkheid talenten te ontdekken die ze eerder nog niet kenden. Op een speelse wijze draagt cultuureducatie zo bij aan de creativiteitsontwikkeling van kinderen, die aansluit bij de vaardigheden die ze voor de 21ste eeuw nodig hebben.

Het gaat bij dit project niet alleen om het bieden van een op maat gemaakt cultuureducatie-aanbod door kunstvakdocenten uit de hele stad. Ook de (bij)scholing voor leerkrachten vormt een onderdeel van het programma. Inmiddels doen al 20 Nijmeegse scholen voor het primair onderwijs mee. De opnieuw toegekende subsidie maakt het mogelijk om nog meer scholen aan te laten sluiten en een verdiepingsslag te maken met de scholen die al deelnamen.

In Nijmegen wordt het belang van goed cultuuronderwijs breed gedragen. Dat is ook zichtbaar in het aantal activiteiten dat het bureau Cultuur en School bemiddelt, onder andere voor de Brede scholen, met de Kunstbus en met haar Cultureel Jaarprogramma. Cultuureducatie met Kwaliteit geeft hier een extra impuls aan.

Foto gemaakt door: Dennis Vloedmans

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.