Nijmeegse basisscholen debatteren over Europese thema’s

Op vrijdag 31 maart opende Wethouder Renske Helmer-Englebert in Nijmegen de eerste editie van het scholendebat-toernooi ‘Nijmegen Debatteert’. In de raadzaal van het stadhuis debatteerde leerlingen van basisscholen over Europese thema’s, over stellingen als: ‘Alle kinderen in groep 6, 7 en 8 moeten verplicht een e-mail ‘penvriend’ hebben uit een ander EU land’ en ‘Nederland moet uit de Europese Unie’. Uiteindelijk werd het team ‘Steruit de beste’ van basisschool De Sterredans als winnaar gekozen.

Vier Nijmeegse scholen hadden zich ingeschreven voor het debattoernooi. De Sterredans, Petrus Canisius, Nutsschool Lankforst en De Buut vaardigden in totaal 8 teams van 5 leerlingen af (groep 6-8), plus per school een jurylid. Leerlingen van Spatha Rhetoricae, de debatvereniging van het Stedelijk Gymnasium, verzorgden de jurering. Met het boek ‘Ontdek Europa!’ hadden de leerlingen zich inhoudelijk kunnen voorbereiden op het debat. Pas op het toernooi hoorden ze, of ze vóór of juist tégen de stelling debatteerden.

Nijmegen debatteert!
“Ik vind het fantastisch dat wij samen met het onderwijs een manier hebben gevonden om kinderen kennis te leren maken met onze democratie. Juist een debattoernooi is een positieve manier om kinderen voor hun mening uit te laten komen, te leren spreken en zichzelf te leren presenteren. Debatteren moet je leren, en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!” aldus wethouder van onderwijs Renske Helmer-Englebert.

Organisatie
Europe Direct Nijmegen organiseerde Nijmegen debatteert!, het debattoernooi voor basisscholen, inclusief een pakket waarmee de scholen zich vooraf inhoudelijk konden voorbereiden én konden oefenen met debatteren. Dit deden ze in samenwerking met Conny Ettema van DebatterenKunJeLeren en Spatha Rhetoricae. Schooldebat Nijmegen wordt aangemoedigd door Stichting Nederlands Debat Instituut en Spatha Rhetoricae.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.