Nieuwbouwhuizen, wat moet je zelf nog doen?

Ze zijn er genoeg in Nijmegen; nieuwbouwhuizen. Diverse projecten met allemaal een eigen karakter. Maar wat werd er nu ook al weer gedaan en wat moet je nog zelf doen, op het verhuizen na dan? Per woning kan dit erg verschillend zijn.

Heb je een casco huis gekocht dan kun je veel zelf bepalen maar moet je dus ook veel zelf regelen. Bij een casco woning krijg je dus alleen een ruwbouw. Je huis wordt wind- en waterdicht opgeleverd, dus inclusief ramen (met glas), deuren en dakpannen. Bij projecten zie je steeds vaker dat ook een deel van de binnenkant van het huis gewoon wordt opgeleverd. Eigenlijk is er dan sprake van ‘casco op onderdelen’. Het kan dan zo zijn dat je huis bijvoorbeeld wordt opgeleverd met kabels, leidingen en installaties, maar nog niet met afgewerkte wanden, gestucte plafonds en een keuken en sanitair. Het is dus belangrijk om vooraf goed te weten wat onder ‘casco’ wordt verstaan.

Van de badkamer uitzoeken tot het plafonds stucen

Weet je wat wel en niet wordt gedaan, weet je ook wat je zelf moet doen. Maar voor het echt zelf doen moet je natuurlijk wel heel handig zijn. Zet je zelf de binnenwanden neer, trek je kabels en leidingen (als dat nodig is), installeer je een meterkast, plaatst stopcontacten en leg je overal de lichtpunten aan? Installeer je zelf een verwarmingssysteem en verzorg je het tegelwerk, het sanitair en het timmerwerk? Of geef je alleen de deuren, kozijnen en plintjes een likje verf? Er is veel te doen en de meeste taken vragen om nogal wat kennis. Het is dus goed om vooraf te bepalen wat je zelf doet en wat je laat doen.

Een badkamer of keuken zelf uitzoeken is al een klus maar het zelf installeren gaat toch echt wel een paar stappen verder. Net zoals bijvoorbeeld het plafond stucen. Toch is deze laatste een klus die je echt beter kunt uitbesteden. Het laatste wat je wil is dat je een prachtig huis hebt en dan in je kamer tegen een lelijk plafond aan moet kijken. Let er wel op wat de kosten worden want sommige stukadoors houden er ingewikkelde berekeningen op na. Zo wordt er vaak onderscheid gemaakt in kosten tussen verschillende ondergronden, een wand en een plafond, een boven- of benedenverdieping, het aantal strekkende meters gebruikte wapeningsgaas, gaasband of gitex. Ook kunnen er extra kosten bijkomen omdat er een steiger over het gehele vloeroppervlak gebouwd moet worden. Maar het kan ook makkelijker zonder dat je eerst alles over stukadoors hoeft te weten.

Een veel gekozen vorm bij nieuwbouwwoningen is om te kiezen voor stucwerk waarbij de plafonds samen met de wanden al sausklaar gemaakt worden. Zo kun je wel een deel van de kosten besparen maar heb je een mooie, strakke en degelijke basis. Wil je snel een antwoord over wat de wand en plafond stucen nieuwbouw kosten zijn, kijk dan eens naar pakketten met vaste meterprijzen waar het stuc- en latex verfspuitwerk standaard zit inbegrepen  Zo kom je niet voor verrassingen te staan en zijn de kosten direct duidelijk.

Het kiezen voor een casco oplevering omdat je het leuk vindt om zelf je huis helemaal kunnen afbouwen zoals zij dat wil, is natuurlijk al een goede reden. Daarnaast kost een casco huis minder dan een huis dat helemaal is afgebouwd en kun je zelf bepalen waar je de nadruk op legt en waar je je geld aan uitgeeft.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.