Nieuw groen in de wijken

Nijmegen – Dit jaar komen er verschillende nieuwe parken en parkjes in de stad. Op 7 maart gaat wethouder Jan van der Meer er vijf langs. De omwonenden en gebruikers van de nieuwe parkjes krijgen een actieve rol bij de inrichting en het onderhoud.

 De aftrap is om 14.00 uur bij het oude zwembad oost waar buurtbewoners hun nieuwe plantvakken in beheer gaan nemen en plantjes in de grond zetten. Ze richten binnenkort ook nog een speciale pluktuin in. Vervolgens gaat het via de Tollensstraat (waar een park komt op de plek van een oude school), de Enkstraat (hier wordt met het neerhalen van een schutting een parkje ontsloten voor de buurt) en de Spechtstraat (ook hier komt een park) naar de binnenstad en het Gebroeders van Limburgplein. Hier wordt een dag eerder een etagelinde geplaatst in het kader van Groene Allure Binnenstad.

Een etagelinde is een bijzondere boom die in etages gesnoeid wordt. Dit speciale snoeien kent een lange historie. De bovenste etage symboliseerde de wereld van de goden. De middelste etage, de wereld van de wereldlijke en geestelijke overheden en de onderste etage stond voor de wereld van de gewone mensen. Daarom worden het ook wel geloofsbomen genoemd. Soms werd er zelfs een vloer gelegd in de onderste takken. Vaak werd en wordt er rondom zo’n boom bijeengekomen, gefeest en gedanst. Een mooie historische plek om af te sluiten dus, voor het Oude Weeshuis.

Het nieuwe groen in de stad wordt gefinancierd uit de verkoop van 200 hectare van het Heumensoord aan Vitens. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om groen aan te planten in ‘stenige’ wijken in Nijmegen.

 Iedereen die groene vingers heeft en het leuk vindt om mee te fietsen en ideeën  uit te wisselen over participatie bij groenprojecten is welkom. Start 14.00 bij het Truus Mastpark (oude zwembad oost aan de Bachstraat) en einde om 16.00 uur bij de nieuwe etagelinde op het Gebroeders van Limburgplein in de binnenstad.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.