NIEUW Amateur Theaterfestival ‘The Play of Nijmegen’

Eindelijk weer een amateur theaterfestival! Een festival waar amateurspelers en groepen elkaar ontmoeten, nieuwe inspiratie opdoen en hun spel verdiepen door de coaching die ze van de jury krijgen.

En het mooie is, elke amateurspeler kan mee doen, zelfs zonder groep! Het enige wat je nodig hebt is groot enthousiasme, een kort en bondig plan, één scène voor de voorrondes en, als je het tot de de finales schopt, een korte voorstelling.

Hoe gaat het in zijn werk
Om deel te kunnen nemen aan de voorrondes stuurt de groep (lees waar groep staat ook ‘deelnemer’) een kort en bondig plan voor hun voorstelling in. Op basis van deze plannen wordt een voorselectie gemaakt uit de deelnemers en zal bepaald worden wie mee kan doen aan de voorrondes.

Tijdens de voorrondes presenteert elke groep één enkele scène uit zijn (reeds bestaande) stuk of een geheel nieuw ontwikkelde scene.

Geïnspireerd op The Voice of Holland kiest de jury in de voorrondes welke groep ze door wil laten gaan naar de finales. Als meerdere juryleden voor één groep kiezen, kiest de jury de best passende coach uit hun midden. Als één jurylid een groep door laat is hij/zij automatisch de coach van die groep.

In de acht weken tussen de voorrondes en de finales vindt de coaching plaats in de vorm van repetitiebezoeken. Het ervaren oog van de coach zal het spel en de regie op scherp zetten, zodat de groepen tijdens de finales het beste van zichzelf zullen laten zien.

Tijdens de finales vertonen de groepen hun voorstelling voor jury en publiek waarna er uitgebreid met alle partijen zal worden nagepraat over de keuzes, het maakproces en het eindresultaat. Na afloop van alle voorstellingen zal de jury zich terugtrekken om vervolgens de mooiste voorstelling als winnaar bekend te maken. Hierin zal de jury het oordeel van het publiek meewegen in haar keuze. De winnaars winnen naast de eer, ‘THE Play of Nijmegen’ te zijn, een masterclass.

Alle finalisten zullen na afloop een uitgebreid juryrapport nagestuurd krijgen.

Wanneer
De voorrondes zijn op 26 & 27 september 2015, de groepen worden op één van beide dagen ingedeeld.  De finales vinden plaats op 20, 21 en 22 november 2015, ook hier worden de groepen op één van deze dagen ingedeeld. Zondag 22 november, na afloop van de laatste voorstelling en beraad van de jury, vindtde prijsuitreiking plaats.

Waar
Theaterzaal van Kunst & cultuurplein de Verspiegeling Biezenstraat 79-1, Nijmegen

Team
De jury bestaat uit:

Marianne Hermans – Theatermaker en theaterdocent

Rik Luijmes – Regisseur & acteur

Pieter van Terheijden – Acteur & regisseur

De artistieke leiding en productie is in handen van Elly Snip, artistiek en zakelijk leider van de Verspiegeling.

Vrijwilligers zijn:
Lotte Buiting

Rosanne Langendijk

Sandra de Ridder

‘The Play of Nijmegen’ is een initiatief van St. Kunst & Cultuurplein de Verspiegeling

en wordt ondersteund door gemeente Nijmegen.

Aanmelden
Als je mee wilt doen, moet je aanmelding binnen zijn voor 20 juni 2015. Na aanmelding ontvang je altijd het reglement en een bevestiging van ontvangst. Mocht je die binnen een week nog niet ontvangen hebben, neem dan altijd contact op met de Verspiegeling.

Voor wie:
Elke amateurspeler en/of groep uit Nijmegen en omgeving kan deelnemen. Of je nu verenigd bent in een groep of een gelegenheidsformatie creëert, dat maakt niet uit.  Ook bestaat er geen minimum of maximum aantal spelers. De enige voorwaarde is dat iedere regisseur en/of speler maar met één voorsteling deel kan nemen.

Wat heb je nodig:
Bij aanmelding vragen wij om een bondig plan (1 tot 2 A4) met daar in (o.a.) een korte omschrijving van de voorsteling, ervaring van spelers en regisseur en motivatie om mee te doen.

Voor de voorrondes vragen wij om één scène (uit de voorstelling), deze wordt opgevoerd voor jury en publiek en mag tussen de 5 – 12 minuten duren.

Voor de finale gaat het om een voorstelling tussen de 30-45 minuten.

Dit kan een nieuwe voorstelling zijn of een reeds eerder opgevoerde voorstelling. Een eenakter, een bewerking van een lang stuk, tekst, mime, klucht of drama alles is mogelijk.

Zowel de scène als de voorstelling moeten passend zijn voor de kleine intieme zaal waarin gespeeld wordt. Het speeloppervlak van de zaal is 4,5m breed, 8m diep en heeft achter- en (alleen) rechter zijcoulissen. De theaterzaal heeft een simpel lichtplan (technisch fiche word toegezonden bij inschrijving, of kan zo nodig eerder worden opgevraagd) en professionele geluidsaparatuur.

De kosten voor deelname bedragen €25,- per groep, voor alle groepen die mee mogen doen met de voorrondes. Als men doorgaat naar de finale zijn daar geen extra kosten aan verbonden. Aan de voorselectie zijn ook geen kosten verbonden.

Je kunt je inschrijven door te mailen naar: info@deverspiegeling.nl

Van: www.verspiegeling.nl/www.deverspiegeling.nl/Festival

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.