Nederlandse oud-legionairs aanwezig bij presentatie eerste exemplaar boek; Geen mannen, maar duivels!

Nijmegen  – Op 26 september overhandigt auteur Rende van de Kamp het eerste exemplaar van Geen mannen, maar duivels! Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen aan oud-legionair Ruud Arensen (83). De presentatie vindt plaats in restaurant De Kazerne in Nijmegen. Het boek ligt vanaf 27 september in de boekhandel.

 

Geen mannen, maar duivels! is een uniek boek dat, naast een uitgebreid historisch overzicht, aan de hand van openhartige interviews met Nederlandse oud-legionairs inzicht geeft in de motieven om deel uit te maken van deze roemruchte militaire elite-eenheid. Het is het eerste Nederlandse boek dat over al deze aspecten van het Legioen geschreven is.  

 

Duizenden Nederlanders maakten deel uit van het Franse Vreemdelingenlegioen en vochten al mee vanaf de Mexicaans-Franse oorlog, met de beroemde Slag bij Camerone in 1863 (weergegeven op de cover van het boek). Aan deze heroïsche slag van slechts een handvol Legionairs tegenover een overmacht van 2000 Mexicaanse krijgers, nam ook een Amsterdammer deel, zo onthult het boek.

 

Het boek beschrijft voorts hoe in de Eerste Wereldoorlog honderden Nederlanders deel uitmaakten van het Vreemdelingenlegioen, dat in de Grote Oorlog slag op slag leverde. Ook aan de Tweede Wereldoorlog, de (Franse) Vietnamoorlog, de oorlogen in (Noord-)Afrika en VN-missies over de hele wereld werd en wordt door Nederlanders in dienst van het Franse Vreemdelingenlegioen deelgenomen.

 

De lezer van het boek maakt kennis met dappere mannen die werden overladen met medailles of achterbleven op vergeten slagvelden, maar ook met deserteurs en fantasten. Bekende schrijvers en oud-legionairs als Jan Montyn, Richard Klinkhamer, Louis Ferron en Jan Cremer passeren de revue, maar ook veel anonieme Nederlanders die voor de Franse zaak of de wereldvrede hun leven in de waagschaal legden. Het boek is geschreven door Rende van de Kamp die zelf zeven jaar lang diende in het Legioen en eerder drie boeken publiceerde over Nederlanders in vreemde krijgsdienst.

 

De presentatie van het boek vindt niet toevallig plaats in De Kazerne in Nijmegen. Op deze locatie was het Korps Koloniale Reserve gevestigd, dat ooit als een Nederlands Vreemdelingenlegioen begonnen is. Bij de presentatie (aanvang 15.00 uur) zullen enkele Nederlandse oud-legionairs, die in het boek geportretteerd worden, aanwezig zijn. 

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.