NDF Professor Lambertsprijs voor Herstelcirkel in de wijk

Het project Herstelcirkel in de wijk, waarin patiënten met Diabetes type 2 werken aan leefstijlverbetering, heeft de NDF Professor Lambertsprijs gewonnen. Deze prijs, verleden jaar ingesteld door de Nederlandse Diabetes Federatie, bestaat uit een bedrag van 5000 euro en wordt uitgereikt aan een initiatief dat het verschil maakt voor mensen met diabetes.

Henk Schers, voorzitter van de Herstelcirkel in de wijk, nam de prijs op 16 maart in ontvangst tijdens het tweejaarlijks Nationale Diabetes Dag congres. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland.

De prijs is mede uitgereikt naar aanleiding van de resultaten van recent onderzoek naar de resultaten van de eerste Herstelcirkel in de Wijk, waarin een aantal diabetes 2-patiënten uit Nijmegen-Lent en Oosterhout samen een forse verbetering van hun gezondheid bereikten: minder medicatie, een andere leefstijl en minder vaak naar de dokter. Zo verlaagde of bouwde 70% van de deelnemers in een jaar tijd de medicatie af, ging 95% meer koolhydraatarm gaan eten en liet 60% laat een daling van de BMI zien. Deze onderzoeksresultaten van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc worden op 22 maart om 16.30 uur gepresenteerd in Het Witte Huis in Nijmegen-Lent.

Beter worden zonder dokter
Deelnemer Willy van Merm viel vijftien kilo af en stopte drie soorten medicijnen: ‘Ik voel me supergoed. Dit had ik twintig jaar eerder moeten doen!’ In de aanpak krijgen de deelnemers steun van elkaar en van een leefkrachtcoach. De deelnemer stelt zelf zijn of haar doelen, de huisarts houdt op afstand de daling van medicatie en zorg in de gaten. Deelnemer Hester Huiskamp kon na 23 jaar stoppen met het spuiten van twee soorten insuline: ‘Samen met anderen veranderen werkt veel beter; voor de lange termijn heeft deze aanpak alleen maar gezondheidsvoordelen’.

Onderscheidend van andere initiatieven
Dr. Henk Schers (Radboudumc): ‘Herstelcirkel in de Wijk onderscheidt zich op een aantal punten van andere initiatieven: het is een groepsaanpak in de wijk waar mensen wonen, de medische zorg neemt zoveel mogelijk afstand, er wordt maximale regie bij de deelnemers zelf gelegd (deze kunnen bijvoorbeeld de eigen medicatie aanpassen) en er wordt een leefkrachtcoach ingezet die mensen helpt om gedragsverandering duurzaam te verinnerlijken. Afgaande op de eerste resultaten lijkt deze aanpak veelbelovend.

Opschalen en uitbreiden
De succesvolle aanpak is inmiddels tot 5 actieve groepen uitgebreid. ‘Innovatieve concepten willen we het liefst op kleine schaal uitproberen en, wanneer deze veelbelovend zijn, opschalen’, aldus Joris van Eijck, directeur zorg bij Menzis. ‘Positieve gedragsverandering kan tot veel gezondheidswinst leiden. Door het zelfhelend vermogen en samenwerking worden deelnemers gezonder en besparen we op zorgkosten.’ Rob van Damme, manager ad interim van Zorggroep Stielo: ‘Wij zien dat de groepsdynamiek bepalend is voor het succes: deelnemers inspireren elkaar, gaan samen wandelen en koken en zijn ook elkaars stok achter de deur. De lokale aanpak verlaagt de drempels; we hebben hier nu bijvoorbeeld wekelijks vijf vaste beweegmomenten in de wijk.’

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.