MS Fonds erkent MS Centrum CWZ

Uit handen van mevrouw Van der Zanden, voorzitter Nationaal MS Fonds ontving bestuursvoorzitter Bart Bemelmans van CWZ Nijmegen vandaag het certificaat van de landelijke vereniging tijdens het symposium ‘Veranderd denken rond Multiple Sclerose’. CWZ laat daarmee zien dat het voldoet aan de criteria die het Nationaal MS Fonds stelt aan de behandeling en zorg bij mensen met MS.

“CWZ biedt alle zorg aan MS-patiënten”, zegt neuroloog Wim Verhagen. “En is sinds vandaag het enige gecertificeerde MS Centrum in de regio Nijmegen.” Criteria zijn onder meer behandeling volgens de laatste inzichten, een laagdrempelige benadering en een multidisciplinair behandelteam dat onder meer bestaat uit een neuroloog, MS-verpleegkundige, revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog en uroloog dat de zorg onderling goed afstemt. Verder stelt het MS Fonds als voorwaarde er voldoende revalidatiemogelijkheden zijn en dat er twee neurologen gespecialiseerd zijn in MS.

Toekomstperspectief
“Tot ongeveer 20 jaar geleden was MS zo goed als niet behandelbaar”, zegt neuroloog Aad Verrips. “Met de komst van de eerste geneesmiddelen (interferonen) veranderde dat. Op dit moment komt er een tsunami aan nieuwe geneesmiddelen op de markt die het toekomstperspectief van de individuele patiënt sterk gunstig kunnen beïnvloeden.” Daarmee zijn de vooruitzichten en de kwaliteit van leven van mensen met MS enorm veranderd.

Bewegen is goed
De neurologen van CWZ vinden het erg belangrijk om uit te gaan van de mogelijkheden van mensen met MS. “Vroeger werd vooral rust geadviseerd”, aldus neuroloog Verhagen. “Terwijl je met MS juist niet thuis moet blijven zitten. Bewegen is erg belangrijk en veel mensen met MS blijven aan het werk.” Samen met het Nationaal MS Fonds organiseert CWZ contactmogelijkheden met lotgenoten die vertellen hoe zij hun leven inrichten met werk en activiteiten.

Patiënt heeft actieve rol
In CWZ heeft de patiënt een stem in het behandeltraject: ‘shared discision making’. Mensen met MS leven dagelijks met hun ziekte en zijn de beste ervaringsdeskundigen. “Bovendien zijn het vaak jonge mensen die via allerlei kanalen informatie verzamelen”, zegt neuroloog Aad Verrips. “Wij moedigen hen aan om een actieve rol te spelen en mee te denken over de behandeling.”

Foto: CWZ-bestuurder Bart Bemelmans ontvangt het certificaat van mevr Van der Zanden, voorzitter Nationaal MS Fonds. CWZ heeft als enige ziekenhuis een gecertificeerd MS Centrum in Nijmegen en omgeving.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.