MIES speelt Mariken van Nieumeghen in Natuurtuin Goffert

Studententheatervereniging MIES speelt dit jaar met Mariken van Niemeghen, Verduveld Vrouwke haar eerste openluchtvoorstelling. Zeven jonge acteurs halen dit middeleeuwse mirakelstuk, onder regie van Pieter van Terheijden, naar het heden met een moderne bewerking van dit oeroude verhaal. Al spelend en improviserend komen ze tot een antwoord op de vraag: wat zou jij doen, als je Mariken was? Te zien op 10, 11 en 12 juni in Natuurtuin Goffert in Nijmegen.

Alleen en verlaten door het donkere bos op weg van Balgoij naar Nijmegen wordt Mariken overvallen door de nacht. Geen ziel te bekennen, behalve die leipe duivel. Die heeft overal wel een strik uitstaan. Met idee dat het in ieder geval niet erger kan worden, gaat Mariken in op de avances van de gesoigneerde charlatan Moenen. Het pact vormt het begin van een reis langs verschillende steden waarbij Mariken zich steeds verder laat meeslepen in het duivelse plan. Komt ze ooit nog tot inkeer?

En wat gebeurt er met die arme oom Gijsbrecht? Zo graag wilde hij Mariken op het juiste pad houden door haar liefdevol op te voeden binnen de pastorie, maar sinds haar verdwijning is hij radeloos. Hoe gaat iemand die altijd zo vroom heeft geleefd om met haar vermissing?

Zeven jonge studenten kruipen begin juni in de huid van de verschillende personages uit de Mariken van Nieumeghen. Door gedurende het toneelstuk regelmatig te wisselen van rol, laten ze bezoekers steeds vanuit een ander perspectief kijken naar dit verhaal. Geleidelijk zal blijken dat de zoektocht van Mariken raakt aan vele thema’s die in de hedendaagse maatschappij een belangrijke rol spelen.

Tegelijkertijd vertelt het verhaal van Mariken eigenlijk het verhaal van de stad Nijmegen. Verweven in het straatbeeld zijn vele verwijzingen naar dit meisje en haar welbespraakte verleider Moenen. Van het Mariken- en Moenenbier bij stadsbrouwerij de Hemel en café Moenen op de Grote Markt tot de Marikenstraat, de Marikenloop, spellenwinkel Moenen en Mariken en vele andere knipogen in de stad. En zeg nou zelf: wie kan zich Nijmegenaar noemen, zonder ooit een versie van dit stuk gezien te hebben?

De voorstellingen op 10, 11 en 12 juni beginnen steeds om 20.30 uur. Locatie is Natuurtuin Goffert aan Goffertweg 19. Kaartjes kosten 8 euro en zijn te bestellen via de website www.miesnijmegen.com. Bezoekers van de voorstelling kunnen op vrijdag 10 juni meedoen aan een gratis lezing over de totstandkoming van de Mariken van Nieumeghen. Deze zal een half uur voor aanvang van de voorstelling starten. Op zaterdag 11 juni kunnen bezoekers deelnemen aan een stadswandeling langs de bijzondere plekken in de stad die refereren aan het mirakelstuk.

Wie & Wat: Studententheater MIES speelt ‘Mariken van Nieumeghen, Verduveld Vrouwke’
Wanneer: vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni, telkens met aanvang om 20:30 uur
Waar: Natuurtuin Goffert , Goffertweg 19 te Nijmegen
Kaartverkoop: Bestellen kan via www.miesnijmegen.com

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.