‘Middeleeuws Banquet’ bij Gebroeders van Limburg Festival; kluiven mag!

Tongstrelende spijs en drank tijdens middeleeuws Banquet; Gebroeders Van Limburg Festival

NIJMEGEN – Stichting Gebroeders Van Limburg bestaat 10 jaar en dat zullen de bezoekers van het Middeleeuwenfestival van 29 tot en met 31 augustus weten. Zaterdagavond is het smikkelen en smullen geblazen op de oude stadsmuren achter museum Het Valkhof. Het wordt weer net zo sprookjesachtig en smakelijk als vorig jaar met de eerste editie, toen honderd gasten aanschoven. De stichting zet in op sfeervol genieten onder de eeuwenoude kastanjebomen, in de gloed van kaarsen en vuurkorven. Een belevenis die niemand mag missen!

Wie kennis wil maken met enkele hoogtepunten van middeleeuwse gerechten en dranken, kan vooraf intekenen. Zo’n 100 personen kunnen aanschuiven aan de grote tafels en een avond lang volop genieten van muziek, theater, spijs, drank en de spektakels in het Hunnerpark.

Het menu van dit jaar is een smakelijk en gevarieerd kennismakingsarrangement met de authentieke middeleeuwse keuken. Op basis van vlees, vis, veel groen, deegsoorten en natuurlijk een heel regiment aan kruiden waar de middeleeuwers zo dol op waren. Veel schotels zijn eyeopeners. Wel eens een kip van het spit gehad met een spannende bessensaus? En kluiven mag, nee moet feitelijk! De keuken heeft zich natuurlijk laten inspireren door het seizoen en kakelverse producten en ingrediënten: een zomerse, lichte erwtensoep volgens een Zuid-Nederlands recept uit de 15de eeuw. Of wat te denken van afsluiters als een frisse aardbeienpudding of een oriëntaals gekruide appeltaart? Het bier komt van Brouwerij de Graaf van Heumen, de wijnen van Wijnhandel In de Blauwe Druif.

Als dat geen volwaardig feestmaal is van de jubilerende Van Limburg Stichting? Bovendien krijgen de gasten een volledige menukaart met recepten en culinaire achtergronden.
En er valt ook weer veel nieuws te melden op culinair gebied. Tijdens het banquet en op het festival is ook de primeur van een nieuwe serie Van Limburg streekprodukten die in samenwerking met lokale ondernemers zijn ontwikkeld.

De volgende lekkernijen zijn te koop en worden verwerkt in het middeleeuwse banquet, alles onder de slogan “Lekkerrrr van Van Limburg”. En er is meer in de maak.

  • Clareijt 2014 ofwel de rode jubileumwijn: een mooie zachte bordeaux superieur zoals als sinds mensenheugenis werd gedronken. In samenwerking met Wijnhandel De Blauwe Druif.
  • Ook twee vertrouwde gouden GVL-wijnen zijn aanwezig: de droge witte Du Berry-wijn uit de Saumur, waar de gebroeders Van Limburg destijds onder meer werkten. Ook de Rijnse Maelwael is er weer en zelfs tegen een aantrekkelijke actieprijs. Deze halfzoete is de wijn die in Nijmegen al sinds de middeleeuwen met veel smaak wordt gedronken. In samenwerking met Wijnhandel De Blauwe Druif.
  • Carolus-honing is het kersverse streekproduct van Nelleke en Martien Walraven van bijenhouderij de Goffert. Dit vanwege ons jubileum en het Karel de Grote-jaar. De bijen van de Goffert leverden deze gouden nectar.

Het banquet in de goede handen van projectkok Frank Windt, bekend van o.a. catering Uit koken!. ACTA! Levende geschiedenis deed de research en de recepturen.

Middeleeuws Banquet Gebr. Van Limburg Festival
Zaterdagavond 30 augustus van 19.00-24.00 uur

Hunnerpark
Intekenen via secretariaat@gebroedersvanlimburgfestival.nl of via de site. Prijs 39,50 euro, inclusief één drankje en een dagkaart voor zaterdag.
Voor informatie: Joris Leijten: 06 4323 4179

Bent u vegetarisch of bijzondere eetwensen, meld dit dan.
Frank Windt Uit Koken! – info@uit-koken.nl – 06 2017 4510
en ACTA! Levende geschiedenis – GRD@obcnet.nl – 06 1918 0010

Info over de streekprodukten via:
1 – Wijnhandel In de Blauwe Druif/info@dedruif.nl – 024 355 7346 (Machiel Otten)
2 – Nelleke en Martien Walraven; Imkerij de Goffert – nellekeenmartien@outlook.com – 024 3444 628

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.