Meivakantie in Fort Pannerden! Speciale kinderrondleidingen, speurtochten, demonstraties en kinderspelen

Met een geweer op je rug op ontdekkingstocht door Fort Pannerden? 20 kilo hijsen met een lang touw en groot katrol? Gluren in de soldatengevangenis. Fort Pannerden is populair vanwege zijn kinderrondleidingen. Op zondag 3 mei kunnen kinderen meedoen met een kinderrondleiding, samen met een echte soldaat in uniform. Ze starten om 13.00 uur en 15.00 uur. Maar er is meer te doen tijdens deze zondag in de meivakantie: laat je schminken, schiet met een waterkanon, of kom op geheimzinnige plekken met een speurtocht in je hand!

Kinderen kunnen ook met hun (groot)ouders allerlei leuke spellen doen, zoals soldaatjes in de soldatenballenbak omwerpen. Of neem een kijkje bij de smid en de koperslager. Of in de vitrines met zeer oude foto’s van de Fort Pannerden soldaten. Bovenop het fort heb je een spectaculair uitzicht over de Rijn en de Waal. Neem je verrekijker mee! In de Klompenwaard zie je runderen en paarden met hun jonge dieren. Een aanrader voor wandelaars en struiners!

Als extra publiekstrekker kan publiek naar het kanon in aanbouw kijken. Het krijgt een loop van 4 meter lang! De gids vertelt over dit grootste kanon dat ooit op Fort Pannerden stond: de 15L25 uit 1884. Het origineel weegt 7,5 ton en staat in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Meer dan 20 vrijwilligers van Fort Pannerden zijn bezig met het bouwen. Vragen staat vrij! Als het instructiekanon klaar is, voorjaar 2016, kunnen gidsen voortaan demonstreren hoe kanonniers rond 1890 de bediening uitvoerden, compleet met rook- en geluidseffecten en muzikaal commando.

Aanbevolen wordt om kinderen aan te melden voor de rondleiding. Deze is geschikt voor kinderen van 6-12 jaar. (3 euro 50 per kind). Aanmelden kan tot 30 april via info@fortpannerden.eu. Er zijn maar beperkte plaatsen per rondleiding. Als de rondleiding vol is, is er voor ieder kind een speurtocht.

Fort Pannerden is één van de ruim 40 forten van de Hollandse Waterlinie. Fort Pannerden moest vijanden op afstand houden en was het slot op de waterkraan van de Hollandse Waterlinie. Die waterkraan kon gebieden onder water zetten om de vijand tegen te houden. De Rijn is de leverancier van het water. Dat is de reden dat Fort Pannerden ruim 60 km van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is gelegen.

Het fort is op 3 mei geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.