Mariëlle Videler over Ineke Holtwijk’s boek

Expoplu , Nijmegen

Lezing

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Winterslaap” zal Ineke Holtwijk een lezing houden. Zij was gedurende vijftien jaar correspondent Zuid-Amerika voor de Volkskrant en het NOS-Journaal. .

Over haar boek Rooksignalen (2006) was de pers zeer lovend. Het relaas van een groepje indianen en hun eerste contact met onze maatschappij, vormde een belangrijke inspiratiebron voor Videler. De lezing zal gaan over indianen in afzondering , mysteries en de dilemma’s van het contact leggen.

 

Mariëlle Videler over Ineke Holtwijk’s boek

‘Ze waren op een korte broek na naakt en droegen schuin over hun bovenlichaam vele kettingen. Om hun onderbenen maar ook om hun armen hadden ze banden gesnoerd. Het meest opvallend was nog hun hoofddeksel, dat oogde als een schotel van gevlochten pitriet. In hun hand hadden de indianen pijlen en boog. Toch straalde van deze wapenuitrusting niets agressiefs uit. Ze droegen hun wapens zoals andere Brazilianen een plastic boodschappentas als ze uit de supermarkt komen. ‘

Zo begint Ineke Holtwijk’s boek ‘Rooksignalen. Op zoek naar de laatste verborgen indianen in Brazilië.’ Ik, Mariëlle Videler, ben gek op verhalen van de ontdekkingsreizigers, dat ook vrouwen, soms verkleed als man, zich in onbekende gebieden waagden is misschien minder bekend. Wie oude reisboeken en verslagen van ontdekkingsreizen leest komt al gauw in een soort parallelle realiteit terecht.
In oktober 2006  begon ik te lezen in Ineke’s boek. Ik had nog nooit één voet op Brazilië gezet maar had het vermoeden dat de leef- en werkwijzen van de oorspronkelijke bewoners een relatie hebben met mijn eigen werkwijze als kunstenaar. Ik meende een verband te zien tussen de manier waarop Indianen objecten maken voor hun rituelen en mijn eigen werkwijze. Objecten van materialen die ze in hun directe omgeving vinden, transformeren ze tot nieuwe samengestelde objecten die ze gebruiken bij rituelen. De samenkomst en het gebruik van de objecten, het ervaren, de beleving staat centraal. De visuele esthetiek is daarbij geen doel op zich. Energie, transformatie en het zich verbinden met de omgeving op dat ene moment is essentieel.

Eind augustus 2012 vertrok ik naar Brazilië met het onderzoeksproject

INDIANENVERHALEN. De kern van mijn missie was om dicht bij de cultuur, de mythologieën, de kosmologie, de werkwijze en de patronen van deze Indianen te komen. Maar: het was een expliciete keuze om ze niet te gaan ontmoeten. Ik sta in een geschiedenis van kolonisators. Bescheidenheid en terughoudendheid zijn mijns inziens de enige gepaste houding, hoe oprecht mijn intenties wellicht ook mogen zijn. Vandaar de experts, als mediators. Mensen die hun leven wijden aan het bestuderen van dit onderwerp, vanuit de Braziliaanse context waar een deel van de bevolking de Indianen haat: ‘zij zijn primitief en blokkeren de vooruitgan’.

Op zondag 15 december stelt Mariëlle Videler u graag aan Ineke Holtwijk voor.

 

Locatie:    Paraplufabrieken/ Expoplu,

Van Oldenbarneveltstraat 63a –   Nijmegen (tegenover station)

                 open : do-zo van 13.00 – 17.00 uur

Datum:     Lezing zondag 15 december, aanvang 15.30

Toegang gratis

Website:     www.expoplu.nl

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.