Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar

Het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is een groot succes geworden! Vanaf 1 juli kunt u zelf op zoek in de slavenregisters van Suriname, als het eerste deel van de registers beschikbaar komt op de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname.

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van 400 donateurs die samen 40.000 euro bijdroegen. Ruim 600 vrijwilligers hebben tussen juni en november 2017 meegeholpen om de tekst van de slavenregisters in te voeren in een database.

Vanaf 1 juli 2018 komen de Surinaamse slavenregisters online op de websites van de Nationale Archieven van Suriname en Nederland. Het vrijwilligerswerk hiervoor is afgerond. De initiatiefnemers van het openbaar maken van de slavenregisters willen echter ook de archieven over de tijd na slavernij beschikbaar te maken online. Zodra die beschikbaar komen kunnen vrijwilligers weer helpen om de informatie uit de scans over te tikken in een database. Dit werk is thuis doen op momenten dat het vrijwilligers uitkomt en in een eigen tempo.

Aanmelden als vrijwilliger
De slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname zijn de enige archiefbron waarin vrijwel alle slaafgemaakte mensen in Suriname te volgen zijn tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863. De slavenregisters zijn uniek in de wereld, een monument voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden. Vrijwilligers kunnen zich melden via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.