Luisterkei Liberation Route nr. 1 ligt in Wijchen

Premier M. Rutte en voorzitter M. Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, openen vandaag (donderdag 13 februari) de reizende expositie ‘Routes of Liberati-on: European Legacies of the Second World War’. Dat gebeurt in het Europees Par-lement in Brussel. De gemeente Wijchen ligt eveneens aan deze Liberation Route. Vandaar dat ook burgemeester H. Verheijen, op uitnodiging van de Stichting Liberation Route Europe, in Brussel aanwezig is.

In Wijchen aan de Kasteellaan voor het kasteel ligt kei nr 1 van de Liberation Route. De Liberation Route laat mensen beleven wat zich in de jaren 1944 en 1945 heeft afgespeeld in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen deze veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken zijn te beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis te downloaden via www.liberationroute.com.

70 jaar Operation Market Garden
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Operation Market Garden de bevrijding van Nederland inluidde. De gemeente Wijchen staat daar dit jaar uitgebreid bij stil. Op 20 september doet een stoet van zo’n 600 historische legervoertuigen Wijchen aan. Deze voertuigen rijden dan over Hell’s Highway op weg naar de Waalkade in Nijmegen. Langs de Graafseweg ter hoogte van Alverna kan het publiek de tocht herbeleven. Ter plaatse wordt ook een buitenexpositie ingericht. Verder is er een optreden van de Wijchense Glenn Millerband.

Baniervlag bij kei
Sinds donderdag 13 februari wappert er bij kei nr 1 een speciale baniervlag om opnieuw aandacht te vragen voor kei nr. 1 en de achtergronden. En om natuurlijk te wijzen op de Liberation Route Europe en het komende Wijchense evenement op 20 september.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.