Lucia de Berk(de B.) komt naar LUX

Op dinsdag 1 juli komen Lucia de Berk en wetenschapsfilosoof Ton Derksen naar LUX. De zaak van De Berk is een van de grootste gerechtelijke dwalingen die Nederland ooit heeft gekend. Ze heeft hierdoor onterecht zes jaar in de gevangenis gezeten. Na vertoning van de succesvolle film Lucia de B. gaan we met De Berk en Derksen dieper in op het proces.

De werkelijkheid
Hoewel in de film één van de officieren voor de uiteindelijke vrijlating van Lucia de Berk zorgt, speelde in werkelijkheid de wetenschapsfilosoof Ton Derksen van de Radboud Universiteit hierin een grote rol. Hij schreef het boek ‘Lucia de Berk: reconstructie van een gerechtelijke dwaling’. Dit boek zorgde ervoor dat men anders ging denken over de zaak en toonde aan dat Lucia de Berk op grond van een verkeerde redenering veroordeeld was. Dit resulteerde uiteindelijk tot de vrijlating van De Berk.

Debat
Na vertoning van de film gaan Ton Derksen en Lucia de Berk met elkaar in gesprek over het proces, waarheidsvinding, mediadruk en gerechtelijke dwalingen. Ook het publiek kan vragen stellen. Lisa Doeland, filosoof en programmamaker bij het Soeterbeeck Programma, is gespreksleider.

Lucia de B. de film
Verpleegster Lucia de Berk (Ariane Schluter) werkt in een ziekenhuis en is bij verschillende onverklaarbare sterfgevallen betrokken geweest. Dit wekt argwaan en het ziekenhuis schakelt de politie in. Het onderzoek wordt door parketsecretaris Judith (Sallie Harmsen) geleid. Lucia weigert echter om met rechercheurs te praten. Ze wordt na een bloedtest tot levenslang veroordeeld, maar de betrouwbaarheid van die test wordt betwijfeld. Judith’s baas wil (Annet Malherbe) er niets van horen. Lucia wordt opnieuw veroordeeld en ze krijgt, mede door het werk van Judith, levenslang met TBS…

Dinsdag 1 juli zijn Lucia de Berk en Ton Derksen om 19.30 uur te gast in LUX Mariënburg. Voor meer informatie en kaarten zie www.lux-nijmegen.nl.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.