Lichtjes op de Canadese begraafplaats in Groesbeek

Op de Canadese begraafplaatsen in Holten, Bergen op Zoom en Groesbeek worden regelmatig herdenkingsplechtigheden gehouden. Schoolkinderen spelen hierbij een centrale rol waardoor zij zich realiseren dat vrede niet vanzelfsprekend is.

Vorig jaar is het initiatief genomen om de graven in het kaarslicht te zetten. Ook in Groesbeek heeft een handjevol vrijwilligers gehoor gegeven aan deze landelijke oproep. Het plan om dit in 2016 en in de jaren daarna te herhalen wordt van harte ondersteund door de gemeente Berg en Dal.

Om de gesneuvelde jongens niet te vergeten worden voorafgaand aan kerstavond bij alle 2617 graven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek kaarsjes geplaatst. De jonge mannen die hier begraven liggen hebben ruim zeventig jaar geleden hun leven gegeven waardoor wij nu in vrede Kerst kunnen vieren met familie en vrienden.

Met het ontsteken van de lichtjes bij de graven wordt de kerstgedachte uitgedragen en wordt dankbaarheid getoond aan de nabestaanden van deze jongens. De locoburgemeester is aanwezig om de kinderen uit de gemeente Berg en Dal te verwelkomen en hen uit te nodigen om de kaarsjes te plaatsen. De ceremonie wordt muzikaal omlijst voor doedelzakspelers en drummers.

Traditie 

Door het plaatsen van de kaarsjes wordt de herinnering levend gehouden. De vrijwilligers willen hier graag een traditie van maken op kerstavond. De organisatie is nog op zoek naar sponsors en vrijwilligers om de schoolkinderen te assisteren.

Meer informatie kunt u vinden op: liberationtour.nl of facebook.com.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.