Lezing over boeddhisme door Paul van der Velde

Op donderdag 14 april geeft Paul van der Velde een lezing over boeddhisme in het westen naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek De oude Boeddha in een nieuwe wereld, uitgegeven door de Nijmeegse Uitgeverij Vantilt. De lezing vindt plaats bij Dekker v.d. Vegt in de Marikenstraat vanaf 19.30 uur, gratis entree en u kunt zich aanmelden via 024 3020130 of info@dekkervdvegt.nl .

De oude Boeddha in een nieuwe wereld, verkenningen in de westerse dharma

Het boeddhisme is niet meer weg te denken uit onze westerse wereld. Er worden overal meditatiecursussen gegeven en mindfulness en zen therapieën lijken alle andere psychotherapieën te overvleugelen. Het woord ‘boeddhisme’ suggereert echter een eenheid die er niet is, niet in het Westen maar ook niet in Azië. Het boeddhisme heeft in het Westen een geheel eigen geschiedenis doorgemaakt, waarin welwillend oriëntalisme en lang gekoesterde beelden van Azië doorklinken.

Het is merkwaardig: boeddhistisch Azië dat in de koloniale periode nog als zwak, ijdel en decadent werd beschouwd, geldt tegenwoordig als een schatkamer aan oude wijsheid, een wijsheid die in het Westen verloren zou zijn gegaan door overrationalisering. In De oude Boeddha in een nieuwe wereld ontrafelt Paul van der Velde hoe we in het Westen aan onze ideeën over het boeddhisme komen. Hij gaat in op de grote verschillen tussen het boeddhisme in Azië en in het Westen, maar heeft ook aandacht voor waar de twee elkaar tegenkomen en inspireren, en hoe de oude leringen van de Boeddha worden getransformeerd tot zaken waar de moderne westerse mens in dit tijdsgewricht behoefte aan blijkt te hebben.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.