Leer deze tactiek voor een betere optiehandel!

Doorrollen is een vaak gebruikte handels tactiek voor optiehandelaren, maar er zijn verschillende manieren om dit te doen. Dit artikel legt de verschillende manieren en redenen uit waarom handelaren posities zouden kunnen doorrollen.

Doorrollen of in het Engels ‘rolling forward’ is de praktijk van het verkopen van een optiepositie, en op hetzelfde moment direct een nieuwe optie positie innemen. Men verkoopt de huidige positie bij Saxo Bank maar met de aankoop van de nieuwe positie blijft het onderliggende product hetzelfde.

Waarom doorrollen?

Omdat call opties altijd een expiratiedatum hebben die misschien niet in de strategie van een beurshandelaar past, hebben handelaren inventieve oplossing gevonden om hier mee om te gaan. Een van die oplossingen is dus een doorrol waar een handelaar in feite een positie verlengt.

Calls

In het kort is een call-optie een contract dat de koper het recht, maar niet de verplichting, om een bepaald bezit zoals een aandeel tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum te kopen.

Voorbeeld

Terug naar een ander voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een beurshandelaar die een call-optie heeft die over een maand afloopt met een uitoefenprijs van 85 euro op een aandeel. Het aandeel wordt verhandeld voor 93 euro. Als de call-optie het einde nadert en de handelaar optimistisch blijft over dit aandeel, kan de handelaar ervoor kiezen de winst te pakken en de positie te verkopen. Of de handelaar kan een call-optie kopen die over een paar maanden pas afloopt met een uitoefenprijs van 93 euro.

Dit oprollen, ‘rolling up’ in het Engels, naar een hogere uitoefenprijs verlaagt de premie die voor de tweede optie wordt betaald (vergeleken met het kopen van een nieuwe uitoefenprijs van 85 euro), waardoor een deel van de winst van de eerste transactie wordt beschermd.

Nadelen van doorrollen

Het is belangrijk om deze techniek te begrijpen zodat je er je voordeel mee kunt doen. Wat nog belangrijker is om te begrijpen is dat doorrollen in opties niet per se een winnende strategie is waar je slapend rijk van gaat worden. Het moet eerder bekeken worden als een manier om gemakkelijk posities te verlengen in financiële producten die maar een beperkte levensduur hebben.

Oneindig doorrollen kan eigenlijk ook niet, aangezien niemand onbeperkt kapitaal tot hun beschikking heeft. Ook kan het gevaarlijk worden als een handelaar zo overtuigd is dat een aandeel in een bepaalde richting gaat bewegen terwijl de markt toch echt ergens anders heen gaat, dat doorrollen begint te lijken op het uitstellen van verlies.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.