Landelijke Fruitplukdag bij fruitteler De Woerdt in Ressen

Bakexpert Danna bakt tijdens de Landelijke Fruitplukdag op zaterdag 22 september heerlijke appeltaarten in de boomgaard van fruitbedrijf De Woerdt. Zelf plukken en zelf proeven, dat is het idee van de plukdag. Bezoekers kunnen meteen met hun zelf geplukte appels aan de slag.

Bezoekers in de boomgaard kunnen proeven van de ter plekke gebakken appeltaarten. Bij fruitteeltbedrijf De Woerdt (1977) in Ressen telen ze naast peren (11 ha) ook zo’n tien verschillende rassen appels (11 ha), waaronder Elstar, Jonagold, Pinova, Greenstar en Wellant. Van hard tot zacht en van zoet tot zuur. ‘Klanten vragen weleens welke appels het lekkerste zijn voor een appeltaart. Mijn vader adviseert dan altijd om ze allemaal te gebruiken, want dan smaakt elk stukje van de appeltaart anders’, grapt teler Wessel van Olst.

Heerlijk zoet

Heet en droog. Zo gaat de zomer van 2018 de boeken in. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) verwacht dat het fruit door de vele zonuren dit jaar goed zal smaken. Van Olst sluit zich daarbij aan: ‘Door de extreme weersomstandigheden en weinig regen zijn de appels gemiddeld wel iets kleiner, maar de smaak is heerlijk zoet.’ Over de oogstraming is de teler positief: ‘Dit jaar verwachten we een prima oogst met voldoende appels en peren om de consument het hele jaar van lekker fruit te kunnen voorzien.’

Leuk uitje

Springen op het appelspringkussen, zelf appelsap persen of een ritje in een fruitkist door de boomgaard. Fruitbedrijf De Woerdt maakt van de plukdag op zaterdag 22 september een feest. Bezoekers zijn welkom tussen 8 en 17 uur. Genieten van de lekkere geur van zelfgebakken appeltaarten in de boomgaard kan tussen 9.30 en 15.30 uur.

Landelijke Fruitplukdagen

De NFO organiseert jaarlijks de Landelijke Fruitplukdagen tijdens de appel- en perenoogst in september. Dit jaar opent een record aantal fruittelers tijdens de oogst hun spreekwoordelijke deuren. De ruim 40 te bezoeken boomgaarden, verspreid over heel Nederland, hun activiteiten en openingstijden zijn te vinden op defruitigste.nl/plukdagen.

Appels in cijfers

De Nederlandse appeloogst is dit jaar naar verwachting zo’n 233 miljoen kilo. Dat is wederom een daling ten opzichte van vorig jaar. Dit komt vooral door wat kleiner uitgevallen appels. In 2017, een jaar waarin een stevige vorstperiode de Nederlandse fruitoogst reduceerde, werd nog 259 miljoen kilo appels geoogst. Verschil met dit jaar is dat andere Europese landen ook een ruime appeloogst hebben. Van schaarste is daarom geen sprake. De NFO beveelt van harte aan om te kiezen voor Nederlandse appels, zoals Elstar, Jonagold, Kanzi of Junami.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.