KWBN geeft tips voor goede laatste voorbereiding Vierdaagse

De 101e Vierdaagse Nijmegen nadert met rasse schreden. Op dinsdag 18 juli beginnen weer tienduizenden wandelaars aan de ‘Walk of the World’. En Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) laat ze graag optimaal genieten van dit unieke evenement. “Maar om dat te kunnen doen, is een goede voorbereiding essentieel”, aldus Bram Janssen, coördinator Wandeltrainersopleidingen bij KWBN. Hij geeft graag praktische tips voor het laatste deel van de voorbereiding.

Puntjes op de i

“Voor een verantwoorde voorbereiding op de Vierdaagse, startte je rond februari/maart met trainen”, vertelt Bram. “Nu is het tijd om de puntjes op de i te zetten. En het is hét moment om een aantal zaken uit te proberen. Ben je van plan om met een rugzak te gaan lopen? Pak deze dan eens in met alle spullen die je daadwerkelijk mee wilt nemen tijdens de Vierdaagse en maak een lange wandeling. Klopt de verdeling van je spullen? Schuren de banden niet? Krijg je geen nek- of schouderklachten? Is een heuptas wellicht een alternatief dat beter bevalt? Dit is het moment om deze zaken te testen, zo heb je geen onverwachte klachten van je bepakking tijdens de Vierdaagse.”

Twee paar

Naast je bepakking zijn schoenen en sokken natuurlijk essentieel. Bram vervolgt: “Heb je er al over nagedacht wat je doet als het regent tijdens de Vierdaagse? En als je schoenen en sokken nat zijn? Nu heb je nog tijd om een tweede paar schoenen in te lopen, zodat je altijd droge schoenen thuis hebt voor de volgende dag. En vergeet ook nooit een tweede paar sokken mee te nemen voor onderweg.”

Knop om

“Over regen gesproken”, vervolgt Bram, “Heb je ook wel eens getraind in de regen? Of blijf je dan liever thuis? Toch goed om eens te ervaren wat wandelen in de regen met je doet. Lukt het je mentaal om de knop om te zetten? Tip: kijk eens om je heen hoe alles een andere kleur en glans krijgt in de regen en geniet van het getik om je heen. En puur praktisch: houd je regenkleding je ook echt droog? Heb je een extra t-shirt voor als je gaat zweten onder je regenjas of –cape? Kun je iets aantrekken als je afkoelt? En blijven de spullen in je rug- of heuptas ook echt droog als het regent? Allemaal zaken die je nu al kunt ontdekken.”

Heuvels

Een andere tip voor de ‘laatste trainingsloodjes’ betreft het landschap waar je in loopt. “Loop je veel op vlak terrein, pak dan ook eens een heuvel mee. Vergeet niet dat op de derde dag, de ‘Dag van Groesbeek’, de Zevenheuvelen op je wachten. Goed om een soortgelijk gebied ook mee te nemen in je training.”

Rusttactiek

“En tot slot: bepaal nu je rusttactiek”, tipt Bram. “Probeer bij langere tochten uit wat voor jou de beste rustmomenten zijn. Er zijn algemene tips, maar de belangrijkste is: kijk wat voor jou werkt! Een ‘grote’ pauze op ca. 10 kilometer voor het einde wordt door veel wandelaars als prettig ervaren. Probeer eens uit hoe dat voor jou is.”

Win een wandelreis

Voor wandelaars die hier behoefte aan hebben, richt KWBN al sinds jaar en dag een rustpunt voor haar leden in op ca. 10 kilometer voor de eindstreep. Op deze rustpost met zitgelegenheid zijn ook toiletten, krijgen de wandelaars iedere dag een lekkere versnapering, is er gratis spierverzorging en de mogelijkheid om drinken te kopen. Wil je hier gebruik van maken? Meld je dan aan voor het KWBN Vierdaagse Optimaal Pakket voor slechts €15 op www.wandel.nl! Je ontvangt dan ook een gratis tasje van Lowe Alpine, de voordelen van het KWBN lidmaatschap én je maakt kans op een wandelreis van Oad voor 2 personen ter waarde van €1.000.

Meer tips op wandel.nl

Veel meer Vierdaagse voorbereidingstips en interessante artikelen vind je op www.wandel.nl. Hier lees je ook meer over het KWBN Vierdaagse Optimaal Pakket.

Foto gemaakt door: Sharon Willems

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.